Pysznie czekoladowe muffinki Pysznie czekoladowe muffinki

Pysznie czekoladowe muffinki

Czekoladowe babeczki – czy może być coś lepszego? Przepis należy do Nigelli Lawson wiec jest skazany na kulinarny sukces! Będziecie zachwyceni.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżki klasycznego kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki groszków czekoladowych plus 1/4 do posypania na wierzch
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
  • 2
    Przygotuj dwie miski. W jednej połącz wszystkie suche składniki poza czekoladowymi groszkami, czyli: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj kakao, cukier puder i razem wymieszaj rózgą kuchenną lub szpatułką.
  • 3
    W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: mleko, jajko, olej i ekstrakt waniliowy, wszystko roztrzep rózgą kuchenną.
  • 4
    Do miski z suchymi składnikami przelej powoli zawartość miski z mokrymi składnikami. Przelewając mieszaj delikatnie składniki za pomocą rózgi kuchennej lub widelca (nie przejmuj się grudkami, ciasto na babeczki ma to do siebie, że jest grudkowate), na koniec wsyp 3/4 szklanki czekoladowych groszków i wymieszaj z całością za pomocą łyżki.
  • 5
    Gotową masę przelej do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Ciasto wykładamy do 2/3 wysokości papilotek, wierzch muffinek posypujemy jeszcze pozostałymi groszkami.
  • 6
    Muffinki zapiekany w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.

1 komentarz

Martyna 1 października 2019 (13:28)

Właśnie się upiekły, pachną i wyglądają pięknie 😉

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery CzekoladaDla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis