Pyszne kotlety w wędzonej makreli

Przepyszne pieczone kotleciki z wędzonej makreli. Świetnie smakują podane z ryżem lub ziemniakami.

Ocena:

(0)
Pyszne kotlety w wędzonej makreli Pyszne kotlety w wędzonej makreli
Czas przygotowania

35min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Średni


Pyszne kotlety w wędzonej makreli

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g wędzonej makreli
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 łyżka serka twarogowego typu Almette
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki poppingu z amarantusa

Sposób przygotowania:

  • 1

    4 jajka gotujemy na twardo. Por kroimy drobno i podsmażamy na masełku.

  • 2

    Jajka obieramy i rozdrabniamy razem z makrelą (bez ości i skóry) tak aby powstała nam masa. Dodajemy 1 surowe jajko, podsmażony por, serek oraz mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Masę dokładnie mieszamy (najlepiej ręką) i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  • 3

    Formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w poppingu z amarantusa i układamy je na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 15-20 min.


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Dania główne

Autor: ewa · 7 grudnia 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis