Sernik królewski Sernik królewski

Sernik królewski

Puszysty sernik królewski czyli tradycyjny sernik z kruszonką, który zazwyczaj pieczemy w prostokątnej formie. Prezentuje się bardzo efektowanie i smakuje rewelacyjnie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła (nie margaryny)
  • Masa serowa:
  • 1 kg tłustego twarogu (ser 2 krotnie zmielić, może być też z wiaderka pod warunkiem, że ma dobry skład)
  • 3 jajka
  • 200 g miękkiego masła (nie margaryny)
  • 1 budyń śmietankowego bez cukru
  • 200 g cukru drobnego do wypieków

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cukier.
  • 2
    Żółtka oddzielamy od białek (białka odkładamy do lodówki - zużyjemy je później do masy serowej). Żółtka dodajemy do miski z resztą składników.
  • 3
    Zimne masło drobno kroimy i dodajemy do miski, dodajemy także śmietanę.
  • 4
    Ciasto starannie ugniatamy rękoma, aż składniki dobrze się połączą. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Moja blaszka jest prostokątna 20 x 30 cm.
  • 5
    Po upływie tego czasu jedną część ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek, umieszczamy go w formie do pieczenia, wyłożonej papierem. Blaszkę z wyłożonym spodem ciasta wkładamy ponownie do lodówki.
  • Masa serowa:
  • 1
    Gdy ciasto jest w lodówce ucieramy miękkie masło z cukrem. Ucieramy je mikserem dosyć długo - nie krócej niż 5 min.
  • 2
    Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po 1 łyżce stopniowo dodajemy ser, cały czas miksując. Na koniec dodać budyń i zmiksować.
  • 3
    Białka, które nam pozostały ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, ale już nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy łyżką.
  • 4
    Tak przygotowaną masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
  • 5
    Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 min do 1 godziny (w zależności od piekarnika). Po upieczeniu zostawiamy go do całkowitego wystudzenia.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery SernikWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis