Sernik królewski

Puszysty sernik królewski czyli tradycyjny sernik z kruszonką, który zazwyczaj pieczemy w prostokątnej formie. Prezentuje się bardzo efektowanie i smakuje rewelacyjnie.

Ocena:

(0)
Sernik królewski Sernik królewski
Czas przygotowania

1h 10min

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Sernik królewski

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła (nie margaryny)
  • Masa serowa:
  • 1 kg tłustego twarogu (ser 2 krotnie zmielić, może być też z wiaderka pod warunkiem, że ma dobry skład)
  • 3 jajka
  • 200 g miękkiego masła (nie margaryny)
  • 1 budyń śmietankowego bez cukru
  • 200 g cukru drobnego do wypieków

Sposób przygotowania:

  • Ciasto:
  • 1

    Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cukier.

  • 2

    Żółtka oddzielamy od białek (białka odkładamy do lodówki – zużyjemy je później do masy serowej). Żółtka dodajemy do miski z resztą składników.

  • 3

    Zimne masło drobno kroimy i dodajemy do miski, dodajemy także śmietanę.

  • 4

    Ciasto starannie ugniatamy rękoma, aż składniki dobrze się połączą. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Moja blaszka jest prostokątna 20 x 30 cm.

  • 5

    Po upływie tego czasu jedną część ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek, umieszczamy go w formie do pieczenia, wyłożonej papierem. Blaszkę z wyłożonym spodem ciasta wkładamy ponownie do lodówki.

  • Masa serowa:
  • 1

    Gdy ciasto jest w lodówce ucieramy miękkie masło z cukrem. Ucieramy je mikserem dosyć długo – nie krócej niż 5 min.

  • 2

    Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po 1 łyżce stopniowo dodajemy ser, cały czas miksując. Na koniec dodać budyń i zmiksować.

  • 3

    Białka, które nam pozostały ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, ale już nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy łyżką.

  • 4

    Tak przygotowaną masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.

  • 5

    Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 min do 1 godziny (w zależności od piekarnika). Po upieczeniu zostawiamy go do całkowitego wystudzenia.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 25 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis