Puszysty sernik królewski czyli tradycyjny sernik z kruszonką, który zazwyczaj pieczemy w prostokątnej formie. Prezentuje się bardzo efektowanie i smakuje rewelacyjnie.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cukier.
Żółtka oddzielamy od białek (białka odkładamy do lodówki – zużyjemy je później do masy serowej). Żółtka dodajemy do miski z resztą składników.
Zimne masło drobno kroimy i dodajemy do miski, dodajemy także śmietanę.
Ciasto starannie ugniatamy rękoma, aż składniki dobrze się połączą. Następnie ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Moja blaszka jest prostokątna 20 x 30 cm.
Po upływie tego czasu jedną część ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek, umieszczamy go w formie do pieczenia, wyłożonej papierem. Blaszkę z wyłożonym spodem ciasta wkładamy ponownie do lodówki.
Gdy ciasto jest w lodówce ucieramy miękkie masło z cukrem. Ucieramy je mikserem dosyć długo – nie krócej niż 5 min.
Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po 1 łyżce stopniowo dodajemy ser, cały czas miksując. Na koniec dodać budyń i zmiksować.
Białka, które nam pozostały ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, ale już nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy łyżką.
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 min do 1 godziny (w zależności od piekarnika). Po upieczeniu zostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
Skomentuj