Puszyste ciasto z truskawkami Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

Ach co to jest za ciasto! Obłędnie puszyste, delikatne i

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
  • 2
    Żółtka oddzielić od białek. Masło ubić na białą i puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku i cukier puder - cały czas dokładnie i długo ubijając.
  • 3
    Pod koniec dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
  • 4
    Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką.
  • 5
    Tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy na wierzchu rozłożyć połówki truskawek.
  • 6
    Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Truskawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis