Puszyste ciasto z truskawkami

Ach co to jest za ciasto! Obłędnie puszyste, delikatne i

Ocena:

(0)
Puszyste ciasto z truskawkami Puszyste ciasto z truskawkami
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Puszyste ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • 1

    Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.

  • 2

    Żółtka oddzielić od białek. Masło ubić na białą i puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku i cukier puder – cały czas dokładnie i długo ubijając.

  • 3

    Pod koniec dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować do połączenia się składników.

  • 4

    Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ubitej masy. Delikatnie wymieszać łyżką.

  • 5

    Tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy na wierzchu rozłożyć połówki truskawek.

  • 6

    Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Benia · 16 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis