Puszysta i wilgotna Babka Wielkanocna Puszysta i wilgotna Babka Wielkanocna

Puszysta i wilgotna Babka Wielkanocna

Piękna, efektowna i obłędna w smaku – najlepsza babka wielkanocna.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do posmarowania formy:
  • 1 łyżka masła
  • około 3 łyżek bułki tartej
  • dekoracja:
  • cukier puder
  • gotowe czekoladpwe jajeczka

Sposób przygotowania

  • 1
    Jajka w temperaturze pokojowej włóż do miski, zalej ciepłą wodą z kraną i odstaw na kilka minut.
  • 2
    W tym czasie w rondelku rozpuść masło, dodaj sok i skórkę z cytryny, odstaw.
  • 3
    Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj przez około 10 minut, aż masa stanie się gładka, puszysta, gęsta i jasna. Dodaj cukier wanilinowy lub ziarenka wanilii.
  • 4
    Do drugiej wsyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj je ze sobą łyżką.
  • 5
    Do ubitych jajek dodaj mąki i krótko miksuj na małych obrotach, tylko by składniki się połączyły.
  • 6
    Do ciasta wlej masło i ponownie zmiksuj do połączenia się składników. Tak by masa była jednolita. Ciasto powinno mieć masę przypominającą konsystencją budyń.
  • 7
    Przygotuj formę z kominem pośrodku ok. 22-25 cm, wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto przelej do formy i piecz przez 45 min lub do suchego patyczka.
  • 8
    Po upieczeniu wyjmij i ostudź babkę. Możemy ciasto upiec dzień wcześniej i studzić w formie pod lnianą ściereczką.
  • 9
    Babkę przed podaniem obsyp cukrem pudrem i udekoruj czekoladowymi jajeczkami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Wielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis