Puszysta i wilgotna Babka Wielkanocna

Piękna, efektowna i obłędna w smaku – najlepsza babka wielkanocna.

Ocena:

(0)
Puszysta i wilgotna Babka Wielkanocna Puszysta i wilgotna Babka Wielkanocna
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Puszysta i wilgotna Babka Wielkanocna

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do posmarowania formy:
  • 1 łyżka masła
  • około 3 łyżek bułki tartej
  • dekoracja:
  • cukier puder
  • gotowe czekoladpwe jajeczka

Sposób przygotowania:

  • 1

    Jajka w temperaturze pokojowej włóż do miski, zalej ciepłą wodą z kraną i odstaw na kilka minut.

  • 2

    W tym czasie w rondelku rozpuść masło, dodaj sok i skórkę z cytryny, odstaw.

  • 3

    Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj przez około 10 minut, aż masa stanie się gładka, puszysta, gęsta i jasna. Dodaj cukier wanilinowy lub ziarenka wanilii.

  • 4

    Do drugiej wsyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj je ze sobą łyżką.

  • 5

    Do ubitych jajek dodaj mąki i krótko miksuj na małych obrotach, tylko by składniki się połączyły.

  • 6

    Do ciasta wlej masło i ponownie zmiksuj do połączenia się składników. Tak by masa była jednolita. Ciasto powinno mieć masę przypominającą konsystencją budyń.

  • 7

    Przygotuj formę z kominem pośrodku ok. 22-25 cm, wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto przelej do formy i piecz przez 45 min lub do suchego patyczka.

  • 8

    Po upieczeniu wyjmij i ostudź babkę. Możemy ciasto upiec dzień wcześniej i studzić w formie pod lnianą ściereczką.

  • 9

    Babkę przed podaniem obsyp cukrem pudrem i udekoruj czekoladowymi jajeczkami.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Benia · 2 kwietnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis