Puszysta i czekoladowa babka szampańska

Jedno z moich ulubionych ciast. Puszyste, wilgotne, słodkie i zarazem wytrawne.

Ocena:

(2)
Puszysta i czekoladowa babka szampańska Puszysta i czekoladowa babka szampańska
Czas przygotowania

1h 10min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Puszysta i czekoladowa babka szampańska

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 75 g kakao (10 łyżek)
  • 2 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • 250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 300 ml szampana chin chin (lub innego wina musującego, może być też cydr lub cola)

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao – przesiej i odstaw.

  • 2

    Do drugiej miski wbij jajka. Roztrzep lekko rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodaj cukier, olej, szampan – wszystko dobrze wymieszaj rózgą.

  • 3

    Do płynnych składników dodaj przesiane suche składniki. Wymieszaj rózgą (nie miksować), tylko do połączenia się składników.

  • 4

    Formę do babek o pojemności 2,5 litra wysmaruj dokładnie masłem, oprósz mąką. Nadmiar mąki strzep. Przelej ciasto (jest ono dość płynne).

  • 5

    Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka, po 30 minutach zwiększ temperaturę do 170ºC. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, przez kilka minut przestudź w formie, następnie ostrożnie przenieś z formy na kratkę. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  • 6

    Ja dekoruję babkę czekoladową polewą i obsypuje posiekanymi orzechami – jednak jest to tylko opcja dodatkowa.


2 komentarze

Aga

8 kwietnia 2019 (08:07)

Mega

karolina

8 listopada 2019 (14:55)

Upiekłam, jest wyśmienita. Pięknie wyrosła, cudownie pachnie w całym domu.

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 2 kwietnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis