Puszysta i czekoladowa babka szampańska Puszysta i czekoladowa babka szampańska

Puszysta i czekoladowa babka szampańska

Jedno z moich ulubionych ciast. Puszyste, wilgotne, słodkie i zarazem wytrawne.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 75 g kakao (10 łyżek)
  • 2 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • 250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 300 ml szampana chin chin (lub innego wina musującego, może być też cydr lub cola)

Sposób przygotowania

  • 1
    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao - przesiej i odstaw.
  • 2
    Do drugiej miski wbij jajka. Roztrzep lekko rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodaj cukier, olej, szampan - wszystko dobrze wymieszaj rózgą.
  • 3
    Do płynnych składników dodaj przesiane suche składniki. Wymieszaj rózgą (nie miksować), tylko do połączenia się składników.
  • 4
    Formę do babek o pojemności 2,5 litra wysmaruj dokładnie masłem, oprósz mąką. Nadmiar mąki strzep. Przelej ciasto (jest ono dość płynne).
  • 5
    Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka, po 30 minutach zwiększ temperaturę do 170ºC. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, przez kilka minut przestudź w formie, następnie ostrożnie przenieś z formy na kratkę. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • 6
    Ja dekoruję babkę czekoladową polewą i obsypuje posiekanymi orzechami - jednak jest to tylko opcja dodatkowa.

2 komentarze

Aga 8 kwietnia 2019 (08:07)

Mega

karolina 8 listopada 2019 (14:55)

Upiekłam, jest wyśmienita. Pięknie wyrosła, cudownie pachnie w całym domu.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery CzekoladaWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis