Ptysie

Jak zrobić domowe ptysie z pysznym kremem w środku? Nic prostrzego, ten na pozór skomplikowany deser robi się bardzo prosto.

Ocena:

(0)
Ptysie Ptysie
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Ptysie

Składniki:

  • Ptysie - ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 200 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • 1

    W rondlu zagotuj szklankę wodę z dodatkiem masła i soli.

  • 2

    Do gotującej się wody z masłem dodajemy mąkę cały czas mieszając łyżką, tak by ciasto odchodziło od ścianek rondla. Następnie ściągamy rondel z ognia i odkładam do wystudzenia.

  • 3

    Następie za pomocą miksera miksujemy ciasto i dodajemy po jednym jajku – w odstępach. Po każdorazowym dodaniu jajka miksujemy do jego całkowitego połączenia się i wówczas możemy dodać kolejne i tak powtarzamy ten proces, aż dodamy wszystkie 4 jajka.

  • 4

    Blachę lekko natłuszczamy delikatnie olejem i dopiero wykładamy papier do pieczenia.

  • 5

    Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na przygotowaną wcześniej blachę wyciskamy okrągłe ptysie. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, ponieważ ptysie urosną podczas pieczenia.

  • 6

    Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 25 min. Ptysie powinny być rumiane i chrupiące. Po upieczeniu odkładamy je do całkowitego ostygnięcia.

  • Krem:
  • 1

    W czasie gdy ptysie się studzą, należy przygotować krem. Serem mascarpone, śmietanę i cukier puder należ zmiksować. Miksujemy do momentu otrzymania gęstej, jednolitej konsystencji.

  • Podanie:
  • 1

    Ptysie przekrwamy na pól i na dolną część wykładamy krem. Następnie przykrywamy drugą połówką. Ptysie możemy dodatkowo udekorować cukrem pudem. Przechowujemy je w lodówce.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 19 marca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis