Prosty przepis na mocno wilgotny sernik Prosty przepis na mocno wilgotny sernik

Prosty przepis na mocno wilgotny sernik

Najlepszy wilgotny sernik z dodatkiem mascarpone, oblany karmelową polewą! Pychota.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg tłustego sera twarogowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 5 jajek
  • 250 g serka mascarpone
  • 180 g cukru drobnego do wypieków
  • 250 g greckiego jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 cm świeżego imbiru
  • Polewa karmelowa:
  • 120 g brązowego cukru
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

  • 1
    Twaróg zmiksuj blenderem, następnie dodaj mascarpone, jogurt grecki, śmietankę, cukier, sok plus skórkę z cytryny, starty kawałek imbiru i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • 2
    Teraz dodaj rozbite jajka i wymieszamy do momentu, aż połączą się wszystkie składniki.
  • 3
    Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C.
  • 4
    Ciasto przej do delikatnie natłuszczonej masłem tortownicy i włóż je do rozgrzanego piekarnika. W piekarniku na półkę niżej postaw naczynie żaroodorne z wrzątkiem.
  • 5
    Sernik piecz ok. 70 minut, następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Kluczowe jest, aby poczekać do momentu, aż sernik ostygnie i zrobi się zwarta.
  • Polewa karmelowa:
  • 1
    W rondelku podgrzej cukier i wodę. Gdy się rozpuści dodaj śmietankę, ale nie mieszaj - jedynie poruszaj garnkiem, tak żeby masa się wymieszała.
  • 2
    Następnie zmniejsz ogień i pozostawiamy przez 2-3 minuty, do uzyskania jednolitego karmelu.
  • Dekoracja:
  • 1
    Na całkowicie ostudzony już sernik wylewamy karmel (pamietaj, że karmel nie może być gorący, tylko przestudzony!). Sernik przechowujemy w lodówce.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Sernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis