Prosty jabłecznik z bezą i kruszonką Thermomix Prosty jabłecznik z bezą i kruszonką Thermomix

Prosty jabłecznik z bezą i kruszonką Thermomix

Pyszna szarlotka na kruchym spodzie z bezą i kruszonką.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 4 duże jajka
  • 200 g masła (musi być zimne)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1,4 kg jabłek (obierz je i pokrój na ćwiartki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 300 g cukru drobnego do wypieków
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    Przygotuj torownicę o średnicy 23 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • 2
    Zimne masło pokrój na kawałki. Do misy naczynia miksującego wsyp 180 g cukru i zmiel na cukier puder - 20 s/obr. 10. Następnie przesyp go do innej miski.
  • 3
    Białka starannie oddziel od żółtek i odstaw na bok w dwóch miskach.
  • 4
    Do naczynia miksującego dodajemy pokrojone zimne masło, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, 80 g cukru i cukier waniliowy. Następnie za pomocą kopystki wymieszaj - 40 s/obr. 5.
  • 5
    Oprósz odrobiną mąki blat i przełóż na niego ciasto. Uformuj kulę.
  • 6
    Za pomocą pokrywy naczynia miksującego odmierz 500 g ciasta i rozwałkuj je. Następnie wylep ciastem dno tortownicy.
  • 7
    Ponakłuwaj widelcem i piecz ok. 15 min w 180°C. Pozostałą część ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.
  • 8
    Umyj naczynie miksujące i dokładnie je osusz tak, aby nie pozostało ani kropli wody. Załóż motylek i wlej białka, dodaj sól i ubijaj - 1 min 30 s/obr. 3.5
  • 9
    Ściągnij miarkę i ubijaj jeszcze 2 min 30 s/obr. 3.5, w tym czasie przez otwór w pokrywie stopniowo dodawaj przygotowany wcześniej cukier puder. Ubitą pianę przełóż do czystej miski, a naczynie miksujące ponownie umyj i osusz.
  • 10
    Do czystej misy naczynia miksującego włóż 700 g jabłek pokrojonych w ćwiartki i rozdrobnić 4-6 s/obr. 4.  Następnie przełóż do innego naczynia.
  • 11
    Do misy naczynia miksującego włóż pozostałe 700 g jabłek pokrojonych w ćwiartki i również rozdrobnij 4-6 s/obr. 4.  Przełóż je do innego naczynia.
  • 12
    Załóż teraz motylek. Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 40 g cukru i dodaj cynamon oraz rozdrobnione jabłka. Podgrzewaj przez 10 min/80°C/obr. 2. Ściągnij motylek.
  • 13
    Podpieczony spód posyp bułką tartą i wyłożyć na niego masę jabłkową. Ubitą wcześniej pianę wyłóż na masę jabłkową i rozprowadzić równomiernie za pomocą kopystki.
  • 14
    Pozostałą część ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i obsyp na wierzch ciasta. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 min w 180°C.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Thermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis