Proste i mono czekoladowe ciasto z dodatkiem obłędnych truskawek w wersji z kaszą jaglaną.
Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą. Następnie zalewamy ją mlekiem i dodajemy drobno połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Mieszamy i gotujemy około 25 min – w tym czasie kasza powinna być już miękka.
Po ugotowaniu odstawiamy masę do ostudzenia. Następnie blendujemy ją z 1/3 szklanki przegotowanej wody, tak aby powstało nam gładkie ciasto.
Orzechy mielone mielimy (ja robię to w młynku do kawy) na mąkę. Dodajemy je wraz z jajkami do ciasta i bardzo dokładnie mieszamy.
Tortwonicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu ciasta układamy truskawki przekrojone na połowy i delikatnie do połowy je zanurzamy.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 1 godzinę lub do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu i ostudzenia, ciasto możemy delikatnie obsypać cukrem pudrem i kakao.
Skomentuj