Proste czekoladowe ciasto z truskawkami Proste czekoladowe ciasto z truskawkami

Proste czekoladowe ciasto z truskawkami

Proste i mono czekoladowe ciasto z dodatkiem obłędnych truskawek w wersji z kaszą jaglaną.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao 16%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 60 g orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 200 g truskawek

Sposób przygotowania

  • 1
    Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą. Następnie zalewamy ją mlekiem i dodajemy drobno połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Mieszamy i gotujemy około 25 min - w tym czasie kasza powinna być już miękka.
  • 2
    Po ugotowaniu odstawiamy masę do ostudzenia. Następnie blendujemy ją z 1/3 szklanki przegotowanej wody, tak aby powstało nam gładkie ciasto.
  • 3
    Orzechy mielone mielimy (ja robię to w młynku do kawy) na mąkę. Dodajemy je wraz z jajkami do ciasta i bardzo dokładnie mieszamy.
  • 4
    Tortwonicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu ciasta układamy truskawki przekrojone na połowy i delikatnie do połowy je zanurzamy.
  • 5
    Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 1 godzinę lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • 6
    Po upieczeniu i ostudzenia, ciasto możemy delikatnie obsypać cukrem pudrem i kakao.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery CzekoladaTruskawki

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis