Placuszki z dorsza

Prosty przepis na kotleciki lub kto jak woli placuszki z dorszem w roli głównej. Polecam szczególnie jeśli chcemy zaserwować rybę dzieciom. Rybne placuszki piekarnika bez niepotrzebnego smażenia na tłuszczu to zawsze jest lepsza i zdrowsza alternatywa na obiad. Zachęcam mocno do przetestowania tego przepisu!

Ocena:

(0)
Placuszki z dorsza Placuszki z dorsza
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Placuszki z dorsza

Składniki:

  • 400 g fileta z dorsza
  • 100 g mozzarelli
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy
  • 1 cytryna
  • 1 garść natki pieruszki

Sposób przygotowania:

  • 1

    Fileta umyj, osusz i posiekaj na dość drobną kostkę. Przełóż do miski – wyciśnij sok z cytryny i skrop nim rybę. Dodatkowo zetrzyj z cytryny skórkę z cytryny i wymieszaj z rybą.

  • 2

    Następnie posiekaj natkę pietruszki i zetrzyj mozzarelle na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z rybą. Połącz wszystko dokładnie, najlepiej dłońmi.

  • 3

    Piekarnik nastaw na 180 stopni C, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią uformowane w dłoni niewielkie kotleciki.

  • 4

    Piecz przez 20 minut w temperaturze (termoobieg) 180 stopni C.


Skomentuj


Kuchnia: DietetycznaDla dzieci

Kategoria: · Dania główne · Kolacje

Autor: Justyna · 26 lutego 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis