Placki z cukinii i kaszy gryczanej

Naleśniki i placki Kuchnia: Wegetariańska Autor:

Te lekkie i zdrowe placki stanowią doskonałą propozycję dla tych, którzy chcą połączyć smak i moc wartości odżywczych. Nasze placuszki to połączenie delikatnego smaku cukinii z charakterystyczną dla kaszy gryczanej chrupkością. Dodatkowo, dzięki zawartości błonnika, witamin i składników mineralnych danie te wpisuje się w zdrowy styl życia. Idealnie nada się jako danie główne, przekąska czy dodatek do posiłków. Spróbuj koniecznie tego przepisu na chrupiące placuszki z cukinii i kaszy gryczanej.

placki z cukinii i kaszy gryczanej
6 porcji
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Tarka do warzyw
  • Patelnia

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 65 g mąki pszennej
  • Odrobina soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię bardzo dokładnie umyj i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Jeśli masz młodą cukinię nie musisz pozbawiać jej gniazda nasiennego.
Marchew obierz i również zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Posiekaj drobno natkę pietruszki.
Połącz w misce cukinię, marchewkę, jajka, mąkę, natkę pietruszki oraz przestudzoną kaszę. Dopraw do smaku.
Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju. Gdy będą z obu stron rumiane, przełóż je na talerz z papierem ręcznikowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki zjedz na ciepło. Smacznego!
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

1 komentarz

Tomek 24 października 2021 (19:01)

Fajny przepis,sa pyszne z sosem jogurtowym ze swierzym ogorkiem i koperkiem.

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis