Placki z cukinii i kaszy gryczanej

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej i cukinii. Zdrowa i pyszna propozycja przekąski.

Ocena:

(1)
Placki z cukinii i kaszy gryczanej Placki z cukinii i kaszy gryczanej
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Placki z cukinii i kaszy gryczanej

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • 1

    Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 2

    Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obierz i również zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Siekamy natkę pietruszki

  • 3

    Łączymy w misce cukinię, marchewkę, jajka, mąkę, natkę pietruszki oraz przestudzoną kaszę. Doprawiamy do smaku.

  • 4

    Smażymy placki na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy placuszki będą z obu stron złote przekładamy je na talerz z papierem ręcznikowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


1 komentarz

Tomek

24 października 2021 (19:01)

Fajny przepis,sa pyszne z sosem jogurtowym ze swierzym ogorkiem i koperkiem.

Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 11 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis