Krokiety – przepis na naleśniki oraz farsz do krokietów z pieczarkami

Przepis na krokiety z pieczarkami to jedno z ulubionych dań w polskich domach, zwłaszcza w okresie zimowym. Krokiety podane w towarzystwie czerwonego barszczu na pewno zasmakują każdemu.

Ocena:

(1)
Krokiety – przepis na naleśniki oraz farsz do krokietów z pieczarkami Krokiety – przepis na naleśniki oraz farsz do krokietów z pieczarkami
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

10-12 krokietów

Poziom trudności

Łatwy


Krokiety – przepis na naleśniki oraz farsz do krokietów z pieczarkami

Składniki:

  • Naleśniki
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (koniecznie gazowanej)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • Farsz do krokietów
  • 600 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • około 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Panierka do krokietów
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • 1

    Usmaż naleśniki
    Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe i usmaż naleśniki.
    Pierwszy krok usmaż naleśniki
    Pierwszy krok usmaż naleśniki
    Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji jak krok po kroku przygotować naleśniki, to znajdziesz ją tu -> Przepis na idealne ciasto naleśnikowe

  • 2

    Zeszklij cebulę
    Obierz i pokrój drobno cebulę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij ją, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła.
    Drugi krok zeszklij cebulę
    Drugi krok zeszklij cebulę

  • 3

    Dodaj pieczarki
    Oczyść i pokrój w kostkę pieczarki. Dodaj je na patelnię i smaż razem z cebulą na średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem), co chwilę mieszając. Jeśli pieczarki puszczą wodę musisz uzbroić się w cierpliwość i podsmażać je do momentu, aż nadmiar wody odparuje, a kawałki pieczarek się delikatnie zarumienią. Może to zając nawet około 20 min. Pod koniec dopraw pieczarki według uznania solą i pieprzem. Odstaw patelnię do przestygnięcia.
    Trzeci krok dodaj pieczarki
    Trzeci krok dodaj pieczarki

  • 4

    Dodaj żółty ser
    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do przestudzonego farszu i delikatnie wymieszaj.
    Czwarty krok dodaj ser
    Czwarty krok dodaj ser

  • 5

    Zawiń krokiety
    Na każdego usmażonego naleśnika nałóż odrobinę farszu, równomiernie go rozłóż na całym naleśniku, pomijając jedynie krawędzie. Chwyć za przeciwległe brzegi i złóż je do środka – nie powinny na siebie zachodzić. Następnie zacznij zwijać krokiety w rulon “od siebie”, delikatnie go ściskając.
    Zawijaj krokiety
    Zawijaj krokiety

  • 6

    W ten sam sposób przygotuj pozostałe krokiety.
    Zawijaj pozostałe krokiety
    Zawijaj pozostałe krokiety

  • 7

    Przygotuj panierkę
    W głębokim talerzu roztrzep jajka.
    Przygotuj panierkę do krokietów -roztrzep jajka
    Przygotuj panierkę do krokietów -roztrzep jajka

  • 8

    Na płaskim talerzu wysyp bułkę tartą. Najpierw zamocz zawiniętego krokieta w roztrzepanych jajkach, a następnie dokładnie obtocz go w bułce tartej.
    Przygotuj panierkę do krokietów -wysyp bułkę tartą
    Przygotuj panierkę do krokietów -wysyp bułkę tartą

  • 9

    Tak przygotowane krokiety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika).
    Smaż krokiety
    Smaż krokiety

  • 10

    Krokiety najlepiej smakują podawane na ciepło i z kubkiem czerwonego barszczu. Smacznego!
    Krokiety z pieczarkami - smacznego
    Krokiety z pieczarkami - smacznego


1 komentarz

Koksu

12 stycznia 2022 (19:24)

Uwielbiam krokiety 🙂

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 8 stycznia 2022


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis