Przepis na krokiety z pieczarkami to jedno z ulubionych dań w polskich domach, zwłaszcza w okresie zimowym. Krokiety podane w towarzystwie czerwonego barszczu na pewno zasmakują każdemu.
Usmaż naleśniki
Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe i usmaż naleśniki.
Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji jak krok po kroku przygotować naleśniki, to znajdziesz ją tu -> Przepis na idealne ciasto naleśnikowe
Zeszklij cebulę
Obierz i pokrój drobno cebulę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij ją, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła.
Dodaj pieczarki
Oczyść i pokrój w kostkę pieczarki. Dodaj je na patelnię i smaż razem z cebulą na średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem), co chwilę mieszając. Jeśli pieczarki puszczą wodę musisz uzbroić się w cierpliwość i podsmażać je do momentu, aż nadmiar wody odparuje, a kawałki pieczarek się delikatnie zarumienią. Może to zając nawet około 20 min. Pod koniec dopraw pieczarki według uznania solą i pieprzem. Odstaw patelnię do przestygnięcia.
Dodaj żółty ser
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do przestudzonego farszu i delikatnie wymieszaj.
Zawiń krokiety
Na każdego usmażonego naleśnika nałóż odrobinę farszu, równomiernie go rozłóż na całym naleśniku, pomijając jedynie krawędzie. Chwyć za przeciwległe brzegi i złóż je do środka – nie powinny na siebie zachodzić. Następnie zacznij zwijać krokiety w rulon “od siebie”, delikatnie go ściskając.
W ten sam sposób przygotuj pozostałe krokiety.
Przygotuj panierkę
W głębokim talerzu roztrzep jajka.
Na płaskim talerzu wysyp bułkę tartą. Najpierw zamocz zawiniętego krokieta w roztrzepanych jajkach, a następnie dokładnie obtocz go w bułce tartej.
Tak przygotowane krokiety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika).
Krokiety najlepiej smakują podawane na ciepło i z kubkiem czerwonego barszczu. Smacznego!
3 komentarze
Koksu
12 stycznia 2022 (19:24)
Uwielbiam krokiety 🙂
maya
4 lutego 2022 (18:26)
bardzo dobry przepis. krokiety wyszly idealnie. wszystko dokladnie opisane. polecam
Koval
20 kwietnia 2022 (09:28)
lepsze niz zrobilaby Magda Gessler 🙂