Krokiety – przepis na naleśniki oraz farsz do krokietów z pieczarkami
Przepis na krokiety z pieczarkami to jedno z ulubionych dań w polskich domach, zwłaszcza w okresie zimowym. Krokiety podane w towarzystwie czerwonego barszczu na pewno zasmakują każdemu.
Średnia ocen: 5(10)
1h
Czas przygotowania
10-12 krokietów
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Naleśniki
230 g mąki pszennej tortowej
2 duże jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (koniecznie gazowanej)
3 łyżki oleju roślinnego
szczypta soli
Farsz do krokietów
600 g pieczarek
100 g żółtego sera
1 duża cebula
około 3 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz
Panierka do krokietów
2 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
Sposób przygotowania
1
Usmaż naleśniki
Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe i usmaż naleśniki.
Jeśli potrzebujesz dokładnej instrukcji jak krok po kroku przygotować naleśniki, to znajdziesz ją tu -> Przepis na idealne ciasto naleśnikowe
2
Zeszklij cebulę
Obierz i pokrój drobno cebulę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij ją, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliła.
3
Dodaj pieczarki
Oczyść i pokrój w kostkę pieczarki. Dodaj je na patelnię i smaż razem z cebulą na średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem), co chwilę mieszając. Jeśli pieczarki puszczą wodę musisz uzbroić się w cierpliwość i podsmażać je do momentu, aż nadmiar wody odparuje, a kawałki pieczarek się delikatnie zarumienią. Może to zając nawet około 20 min. Pod koniec dopraw pieczarki według uznania solą i pieprzem. Odstaw patelnię do przestygnięcia.
4
Dodaj żółty ser
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do przestudzonego farszu i delikatnie wymieszaj.
5
Zawiń krokiety Na każdego usmażonego naleśnika nałóż odrobinę farszu, równomiernie go rozłóż na całym naleśniku, pomijając jedynie krawędzie. Chwyć za przeciwległe brzegi i złóż je do środka - nie powinny na siebie zachodzić. Następnie zacznij zwijać krokiety w rulon "od siebie", delikatnie go ściskając.
6
W ten sam sposób przygotuj pozostałe krokiety.
7
Przygotuj panierkę
W głębokim talerzu roztrzep jajka.
8
Na płaskim talerzu wysyp bułkę tartą. Najpierw zamocz zawiniętego krokieta w roztrzepanych jajkach, a następnie dokładnie obtocz go w bułce tartej.
9
Tak przygotowane krokiety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika).
10
Krokiety najlepiej smakują podawane na ciepło i z kubkiem czerwonego barszczu. Smacznego!
10 komentarzy
Koksu12 stycznia 2022 (19:24)
Uwielbiam krokiety 🙂
maya4 lutego 2022 (18:26)
bardzo dobry przepis. krokiety wyszly idealnie. wszystko dokladnie opisane. polecam
Koval20 kwietnia 2022 (09:28)
lepsze niz zrobilaby Magda Gessler 🙂
Magda2 lipca 2022 (18:36)
Uwielbiam krokiety z tego przepisu
Bea6 lipca 2022 (18:14)
Znacie taki zwyczaj, ze wkłada się do pierogów 5zl? Ja w wigilie pierogi zamieniłam na krokiety i wkładam
5zl. Kto znajdzie ten ma szczęście do pieniędzy w kolejnym roku 🙂
marek22 lipca 2022 (09:19)
przynajmniej raz w miesiącu robię krokiety z tego przepisu i za kazdym razem pyszne
mała19 września 2023 (09:23)
dzieki za ten przepis, krok po kroku poprowadzil mnie jak przygotowac pyszne krokieciki. nie robilam wczesniej, zawsze sie balam teraz dzieki temu przepisowi bede robila co jakis czas a na pewno zrobie je na swieta
10 komentarzy
Uwielbiam krokiety 🙂
bardzo dobry przepis. krokiety wyszly idealnie. wszystko dokladnie opisane. polecam
lepsze niz zrobilaby Magda Gessler 🙂
Uwielbiam krokiety z tego przepisu
Znacie taki zwyczaj, ze wkłada się do pierogów 5zl? Ja w wigilie pierogi zamieniłam na krokiety i wkładam
5zl. Kto znajdzie ten ma szczęście do pieniędzy w kolejnym roku 🙂
przynajmniej raz w miesiącu robię krokiety z tego przepisu i za kazdym razem pyszne
dzieki za ten przepis, krok po kroku poprowadzil mnie jak przygotowac pyszne krokieciki. nie robilam wczesniej, zawsze sie balam teraz dzieki temu przepisowi bede robila co jakis czas a na pewno zrobie je na swieta
nGdMCCI8WSg
6T6wPoyOYJl
orde7l