Fuczki

Naleśniki i placki Kuchnia: Wegetariańska Autor:

Oto przepis na bieszczadzkie fuczki, czyli placki z kapusty kiszonej, które smaży się tak jak placki ziemniaczane! Warto ich spróbować bo smakują wyjątkowo.

fuczki
10 placków
Bardzo proste w wykonaniu
Kalorie: 191 kcal w 1 porcji

Niezbędne akcesoria

  • Miska
  • Patelnia

Składniki

  • 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Składniki

Opcjonalne dodatki

  • Szczypta kminku
  • Szczypta cząbru
  • Śmietana 12%

Sposób przygotowania

Dokładnie odcedź kapustę, usuwając nadmiar soku. Następnie posiekaj kapustę na drobne kawałki.
Przygotuj ciasto, składające się z 1 jajka, 200 g mąki i 150 ml mleka. Wymieszaj ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kapustę przeżuć do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj kapustę z ciastem, upewniając się, że kapusta jest równomiernie pokryta ciastem.
Dodaj sól, pieprz, cząber i kminek do mieszanki. Cząber i kminek wzbogacą smak placków, a kminek może pomóc w trawieniu. Jeśli jednak nie przepadasz za tymi przyprawami możesz je pominąć.
Na średniej wielkości patelni rozgrzej porządnie olej.
Smaż fuczki po 2-3 min z każdej strony, dopóki się nie zarumienią.
Teraz masz już gotowe fuczki do podania! Można je podawać z kleksem śmietany, ale jest to tylko propozycja, bo same w sobie smakują równie wybornie. Smacznego!
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

2 komentarze

Hi5 23 grudnia 2020 (01:17)

🙂

Paulina Okoń 8 lipca 2022 (14:18)

Pyszne te placki z kiszonej kapusty. Nie spodziewałam się takiego smaku.

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis