Placuszki twarogowe

Naleśniki i placki Kuchnia: Dla dzieci Autor:

Przepis na szybkie i proste placuszki z białym serem. Są puszyste i bardzo smaczne! W wersji fit możesz zamiast cukru użyć ksylitolu.

placuszki twarogowe
15 placuszków
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Mikser
  • Patelnia

Wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki

Placuszki

  • 50 g maki pszennej
  • 225 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki

Do podania

  • Ulubiona konfitura
  • Kwaśna śmietana
  • Sezonowe owoce

Sposób przygotowania

Starannie oddziel żółtka od białek do dwóch osobnych misek.
Twaróg rozgnieć bardzo dokładnie za pomocą widelca.
W misce umieść: żółtka i cukier. Zmiksuj je na jasną i puszystą masę.
Następnie dodaj twaróg, mąkę, sodę i wanilię. Ponownie zmiksuj.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
Pianę dodaj do masy serowej i wymieszaj bardzo delikatnie za pomocą łyżki.
Na minimalnej ilości oleju, smaż niewielkie placuszki. Olej powinien być dobrze rozgrzany. Placuszki smaż z obu stron, na złoty kolor. Każdy placek to około 1 pełna duża łyżka ciasta.
Placuszki podawaj z ulubioną konfiturą i śmietaną lub sezonowymi owocami lekko obsypane cukrem pudrem. Smacznego.
Średnia 5,00 / 5 (2 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis