Placuszki twarogowe

Szybkie i proste placuszki z białym serem. Są puszyste i bardzo smaczne! W wersji fit możesz zamiast cukru użyć erytrolu.

Ocena:

(0)
Placuszki twarogowe Placuszki twarogowe
Czas przygotowania

25min

Porcji z przepisu

15

Poziom trudności

Łatwy


Placuszki twarogowe

Składniki:

  • 50 g maki pszennej
  • 225 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Dodatkowo do podania:
  • ulubiona konfitura
  • kwaśna śmietana
  • sezonowe owoce
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  • 1

    Oddziel żółtka od białek.

  • 2

    Twaróg rozgnieć bardzo dokładnie za pomocą widelca.

  • 3

    W misce umieść: żółtka i cukier. Zmiksuj je na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj twaróg, mąkę, sodę i wanilię. Zmiksuj.

  • 4

    W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodaj ją do masy serowej i wymieszaj bardzo delikatnie za pomocą łyżki.

  • 5

    Na minimalnej ilości oleju, smażymy niewielkie placuszki. Olej powinien być dobrze rozgrzany!

  • 6

    Placuszki smażymy z obu stron, na złoty kolor. Każdy placek to około 1 pełna duża łyżka ciasta.

  • 7

    Placuszki podawaj z ulubioną konfiturą i śmietaną lub sezonowymi owocami lekko obsypane cukrem pudrem.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Desery · Kolacje · Śniadania

Autor: ewa · 19 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis