Placuszki rybne Placuszki rybne

Placuszki rybne

Ryby odgrywają istotną rolę w diecie ze względu na bogactwo kwasów omega 3, dlatego warto przemycać rybę do przeróżnych przepisów. Jednym ze sposobów są placki rybne, które pokochają zarówno dzieci jak i dorośli. Nie tylko doskonale smakują, ale także wspierają naszą odporność. Warto mieć też na uwadze, że ryby są dobrym wyborem dla osób, które chcą utrzymać zdrową wagę i kontrolować poziom cholesterolu.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

2h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

20 placków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • posiekana natka pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

  • 1
    Placuszki rybne zaczynamy od tego, że filety kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do miski i zalewamy mlekiem. Ostawiamy do lodówki na około 1h. Pierwszy krok przygotuj filety Pierwszy krok przygotuj filety
  • 2
    Następnie wyciągamy kawałki ryby z mleka, przekładamy je do czystej miski. Dodajemy jajko, posiekaną w kosteczkę cebulę, mąkę, jogurt naturalny, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Drugi krok dodajemy składniki Drugi krok dodajemy składniki
  • 3
    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadkie dodaj więcej mąki. Trzeci krok mieszamy składniki Trzeci krok mieszamy składniki
  • 4
    Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Czwarty krok rozgrzewamy oliwę Czwarty krok rozgrzewamy oliwę Czwarty krok smażymy placki Czwarty krok smażymy placki
  • 5
    Po usmażenie przekładamy placuszki rybne na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Smacznego. Piąty krok odsączamy tłuszcz Piąty krok odsączamy tłuszcz Piąty krok smacznego Piąty krok smacznego

2 komentarze

Marekkkkk 19 grudnia 2019 (12:46)

Placki z ryby? Ciekawe. Możliwe że sie skuszę

Kamila 28 grudnia 2019 (13:55)

Znakomite, ale jak je smażyć to tylko na oleju rzepakowym – mocno rozgrzanym. Potem na ręcznik papierowy i siup… nadmiar oleju odsączony 🙂 to taka moja rada 😉

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne Naleśniki i placki Dla dzieciObiadRybaWigilia i ŚwiętaWysoki Cholesterol

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis