Pistacjowy sernik na zimno Pistacjowy sernik na zimno

Pistacjowy sernik na zimno

Przepis na pistacjowy sernik na zimno z serkiem mascarpone – zasmakuje każdemu! Sernik nie należy do tych lekkich, ale obłędnie pachnie pistacjami i smakuje znakomicie.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • 160 g ciastek typu Oreo
  • 40 g masła
  • Masa serowa:
  • 250 g twarogu, tłustego zmielonego trzykrotnie (nie może być kwaśny)
  • 250 g serka mascarpone
  • 370 g pasty/kremu pistacjowego (najlepiej marki Callebaut. Jest to pasta bez cukru.)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 ml śmietany kremówki 36% (zimnej)
  • 9 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)
  • 45 ml wody
  • Dekoracja:
  • niesolone pistacje
  • granat

Sposób przygotowania

  • Spód:
  • 1
    Ciastka zmiksować w malakserze do całkowitego pokruszenia. Dodać masło i wymieszać do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  • 2
    Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. ubić łyżką, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
  • Masa:
  • 1
    Twaróg i mascarpone, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać krem/pastę pistacjową, ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować do połączenia.
  • 2
    W rondelku zalać żelatynę w proszku 45 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie rondelek postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, jednak nie możemy doprowadzić do wrzenia, gdyż żelatyna straci wówczas swoje żelujące właściwości. Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia.
  • 3
    Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek.
  • 4
    Tak zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia. Krótko schłodzić w lodówce - by masa serowa nie stężała.
  • 5
    W osobnej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy serowej z żelatyną. Dodawaj ubitą śmietanę partiami delikatnie mieszając z masą serową.
  • 6
    Tak przygotowaną masę należy wyłożyć na spód z ciastek. Wyrównać szpatułką i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
  • Dekoracja:
  • 1
    Schłodzony sernik oprószyć posiekanymi niesolonymi pistacjami i ziarnami granatu.

1 komentarz

pysia 14 listopada 2019 (09:12)

To musi być pyszne

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery MascarponeSernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis