Pieczony dorsz z kaszą gryczaną

Nie ma nic lepszego niż ryba w towarzystwie kaszy i kiszonej kapusty. Polecam.

Ocena:

(0)
Pieczony dorsz z kaszą gryczaną Pieczony dorsz z kaszą gryczaną
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Średni


Pieczony dorsz z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 Filet z dorsza - razem około 300 gram
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • 200 gram kapusty kiszonej
  • oliwa z oliwek
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Sposób przygotowania:

  • 1

    Filety w wkładamy do żaroodpornego  naczynia, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.

    Na górę wykładamy pokrojony w półksiężyce por i 1 marchewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki.

  • 2

    Pieczemy ryby pod przykryciem przez około 20 min w temperaturze 200 stopni.

  • 3

     

    Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • 4

    Kiszoną kapustę kroimy na mniejsze części, dodajemy do niej startą na grubych oczkach marchewkę oraz jabłko i odrobinę oliwy. Doprawiamy do smaku.

  • 5

    Po wyjęciu ryby z piekarnika posypujemy ją jeszcze posiekaną natką pietruszki.

  • 6

    Podajemy rybę na dużym talerzu w towarzystwie kaszy i kapusty kiszonej.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Dania główne

Autor: MARTA · 15 października 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis