Pieczone jabłka z kruchymi ciasteczkami

Klasyczne pieczone jabłka wypełnione ulubioną konfiturą, cynamonem, rodzynkami i kruchymi ciasteczkami. Idealnie do nich pasują lody waniliowe.

Ocena:

(0)
Pieczone jabłka z kruchymi ciasteczkami Pieczone jabłka z kruchymi ciasteczkami
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Średni


Pieczone jabłka z kruchymi ciasteczkami

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • konfitura z żurawin (lub inna ulubiona)
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • garść kruchych ciasteczek zbożowych
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

  • 1

    Jabłka dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Owoce zalewamy wodą, dodajemy 2 goździki i gotujemy ok. 10 minut.

  • 2

    Konfiturę łączymy z łyżką cukru brązowego, pokruszonymi ciasteczkami i posiekanymi orzechami. Podgotowane jabłka wyjmujemy z garnka, wydrążamy środek i napełniamy farszem. Posypujemy cynamonem.

  • 3

    Owoce umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut (do momentu, aż skórka lekko zbrązowieje). Podajemy na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 13 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis