Pastelowy sernik na zimno Pastelowy sernik na zimno

Pastelowy sernik na zimno

Sernik, który wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej. Zachwyci zwłaszcza dzieci!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Spód:
  • 100 g ciastek typu Digestive
  • 50 g masła
  • Masa:
  • 350 g twarogu na sernik
  • 450 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki zielonej galaretki (agrestowa)
  • 1,5 łyżki żółtej galaretki (cytrynowa)
  • 1,5 łyżki czerwonej galaretki (wiśniowa)
  • 210 ml wrzącej wody do galaretek
  • Wierzch:
  • 100 g twarogu na sernik
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania

  • Spód:
  • 1
    Ciastka zblenduj, dodaj do nich rozpuszczone masło i mieszaj tak długo, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowanymi spodem wyłóż tortownicę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na około 20-30 min.
  • Masa:
  • 1
    Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier.
  • 2
    Przygotuj 3 miseczki, do każdej miseczki wlej po 70 ml wrzącej wody i rozpuść każdą z galaretek w osobnej miseczce. Odstaw do ostygnięcia.
  • 3
    W dużej misce ubij ser. Następnie dodaj do niego ubitą z cukrem śmietankę i delikatnie wymieszaj łyżką. Tak przygotowaną masę podziel na 3 równe części. Do każdej z nich dodaj 1 płynną, ale wystudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj.
  • 4
    Wyciągnij z lodówki tortownicę z ciasteczkowym spodem i wyłóż na spód masą z jedną z trzech galaretek (zostaw odrobinę masy - około 1 łyżeczkę do dekoracji).
  • 5
    Schowaj tortownicę do zamrażalnika na około 20 min, jeśli nie masz takiej możliwości wstaw ją po prostu do lodówki.
  • 6
    Powtórz czynność z kolejnymi warstwami. Od Ciebie zależy, który kolor będzie kolejny.
  • Wierzch:
  • 1
    Żelatynę rozpuść w 5 ml zimnej wody, najlepiej zrób to w rondelku. Po napęcznieniu podgrzej ją na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
  • 2
    Ubij ser. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Ubitą śmietankę dodaj do sera i delikatnie wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę (zwróć uwagę na to aby była płynna i przestudzona). Wymieszaj.
  • 3
    Gotową masę wylej na wierzch ciasta. Z odłożonych wcześniej 3 łyżeczek kolorowych mas serowych, możesz zrobić dekorację, efektownie je rozmazując nożykiem po całości. Ciasto wstaw do lodówki na min 4h.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Sernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis