Panna cotta z mleka migdałowego

Wegański deser z mleka migadałowego!

Ocena:

(1)
Panna cotta z mleka migdałowego Panna cotta z mleka migdałowego
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Panna cotta z mleka migdałowego

Składniki:

  • 4 szklanki napoju migdałowego
  • 2 łyżeczki agar agar
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • sezonowe owoce

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do rondelka wlej 3 i 1/4 szklanki mleka migdałowego i powoli podgrzewaj.

  • 2

    Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wydobądź z niej ziarenka wanilii, dodaj je do mleka razem z laską.

  • 3

    Do pozostałego mleka dodajemy 2 łyżeczki agar agar i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i ksylitol (według uznania, ja daje około 3 łyżek). Mieszamy i dolewamy trochę gorącego mleka i gdy będziemy mieli dobrze już wszystko rozmieszane wlewamy energicznie mieszając do rondla z pozostałym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu około 2 min.

  • 4

    Rozlewamy wszystko do filiżanek i po ostudzenia przekładamy do lodówki na kilka godzin.

  • 5

    Po wyciągnięciu z lodówki wyjmujemy deser z filiżanek, podważając delikatnie nożem.

  • 6

    Czekoladę ścieramy na tarce i ozdabiamy nią deser. Dodajemy owoce.


1 komentarz

Claudia

18 stycznia 2021 (12:00)

Fajny przepis, zrobię 🙂

Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Desery

Autor: magie · 30 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis