Panna cotta z mleka migdałowego Panna cotta z mleka migdałowego

Panna cotta z mleka migdałowego

Wegański deser z mleka migadałowego!

Średnia ocen: 0 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 szklanki napoju migdałowego
  • 2 łyżeczki agar agar
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • sezonowe owoce

Sposób przygotowania

  • 1
    Do rondelka wlej 3 i 1/4 szklanki mleka migdałowego i powoli podgrzewaj.
  • 2
    Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wydobądź z niej ziarenka wanilii, dodaj je do mleka razem z laską.
  • 3
    Do pozostałego mleka dodajemy 2 łyżeczki agar agar i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i ksylitol (według uznania, ja daje około 3 łyżek). Mieszamy i dolewamy trochę gorącego mleka i gdy będziemy mieli dobrze już wszystko rozmieszane wlewamy energicznie mieszając do rondla z pozostałym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu około 2 min.
  • 4
    Rozlewamy wszystko do filiżanek i po ostudzenia przekładamy do lodówki na kilka godzin.
  • 5
    Po wyciągnięciu z lodówki wyjmujemy deser z filiżanek, podważając delikatnie nożem.
  • 6
    Czekoladę ścieramy na tarce i ozdabiamy nią deser. Dodajemy owoce.

1 komentarz

Claudia 18 stycznia 2021 (12:00)

Fajny przepis, zrobię 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Fit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis