Owsiane muffinki Owsiane muffinki

Owsiane muffinki

Pyszne śniadaniowe owsiane babeczki. Idealna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą np. do pracy lub szkoły.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10-12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 150 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 gram zmielonych płatków owsianych
  • ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • ¾ szklanki mleka 1,5%
  • ½ szklanka ksylitolu (może być również zwykły cukier)
  • 5 łyżek roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 100 gram suszonej żurawiny (jeśli nie mamy żurawiny mogą być rodzinki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    Do miski wsypujemy mąki, płatki owsiane (zostaw ciut na dekorację), sól, cukier, proszek do pieczenia i cynamon - mieszamy.
  • 2
    W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem i masłem lub olejem. Wlewamy masę do suchych składników.
  • 3
    Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy - najlepiej widelcem. Nie przejmuj się jeśli nie masz gładkiej masy, ciasto na muffinki powinno być grudkowate i dość gęste.
  • 4
    Gotową masą wypełnić foremki do muffinek (nie napełniaj ich do końca, ponieważ urosną, opcjonalna wysokość do napełnienia masą to ¾ wysokości) i posyp je pozostałymi płatkami górskimi. Pieczemy mufinki około 25 minut w 180 stopni (góra-dół).

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Dla dzieciFit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis