Owsiane muffinki

Pyszne śniadaniowe owsiane babeczki. Idealna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą np. do pracy lub szkoły.

Ocena:

(0)
Owsiane muffinki Owsiane muffinki
Czas przygotowania

35min

Porcji z przepisu

10-12

Poziom trudności

Średni


Owsiane muffinki

Składniki:

  • 150 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 gram zmielonych płatków owsianych
  • ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • ¾ szklanki mleka 1,5%
  • ½ szklanka ksylitolu (może być również zwykły cukier)
  • 5 łyżek roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 100 gram suszonej żurawiny (jeśli nie mamy żurawiny mogą być rodzinki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do miski wsypujemy mąki, płatki owsiane (zostaw ciut na dekorację), sól, cukier, proszek do pieczenia i cynamon – mieszamy.

  • 2

    W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem i masłem lub olejem. Wlewamy masę do suchych składników.

  • 3

    Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy – najlepiej widelcem. Nie przejmuj się jeśli nie masz gładkiej masy, ciasto na muffinki powinno być grudkowate i dość gęste.

  • 4

    Gotową masą wypełnić foremki do muffinek (nie napełniaj ich do końca, ponieważ urosną, opcjonalna wysokość do napełnienia masą to ¾ wysokości) i posyp je pozostałymi płatkami górskimi. Pieczemy mufinki około 25 minut w 180 stopni (góra-dół).


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 12 października 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis