Owoce pod kruszonką Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką

Kruszonki wychodzi zawsze troszkę więcej, więc spokojnie możesz nadmiar przechować w zamrażalniku, by poczekała na kolejny deser!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Kruszonka:
  • 100g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • Owoce:
  • 100 g mrożonych owoców np. malin lub jagód
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukry waniliowego

Sposób przygotowania

  • Kruszonka:
  • 1
    Zimne masło pokrój w małą kostkę. Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodaj masło i szybko zagnieść palcami, aż uzyskasz konsystencję gruboziarnistego piasku.
  • 2
    Następnie dodaj cukier, zagnieć i owiń ciasto folią. Włóż do zamrażalnika.
  • Owoce:
  • 1
    Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C.
  • 2
    Mrożone owoce wkładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy skrobią kukurydzianą i cukrem. Następnie należy dokładnie je przemieszać.
  • 3
    Na owoce rozkrusz kruszonkę z zamrażalnika i zapiekaj około 15-20 min.
  • 4
    Idealnym dodatkiem będzie gałka lodów śmietankowych!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis