Owoce leśne pod kruszonką

Tak naprawdę ten przepis może służyć jako baza, a użyć możemy do niego dowolnych owoców, które mamy pod ręką.

Ocena:

(0)
Owoce leśne pod kruszonką Owoce leśne pod kruszonką
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4-6

Poziom trudności

Łatwy


Owoce leśne pod kruszonką

Składniki:

  • 125 g masła
  • 60 g płatków owsianych
  • 40 g płatków migdałowych
  • 30 g pestek słonecznika
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 500 g mrożonych owoców leśnych (lub dowolnych jakie masz)
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 50 g cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

  • 2

    Masło rozpuszczamy w rondelku, a po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia.

  • 3

    W misce mieszamy płatki owsiane, migdałowe, słonecznik, mąkę, cynamon i cukier.

  • 4

    Do naczynia do zapiekania przekładamy owoce i posypujemy je skrobią kukurydzianą oraz cukrem wanilinowym. Mieszamy.

  • 5

    Rozpuszczone i przestudzone masło mieszamy z owsianą posypką i układamy ją za pomocą łyżki na owocach. Nie przejmuj się jeśli gdzieniegdzie będą prześwity.

  • 6

    Gotowe danie wstawiamy na 25 min do piekarnika. Najlpiej smakuje podane na ciepło z gałką lodów.


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 7 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis