Tarta z żurawiną to idealna propozycja w jesienno zimowe dni. Cudownie sprawdzi się również jako propozycja ciasta w okresie świąt bożego narodzenia. Tarta jest słodko-kwaśna i niezwykle aromatyczna, w dodatku jest to przepis bez pieczenia!
Wszystkie składniki zblendować/zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Przygotować wyższą formę do tarty (około 5 cm wysokości), ewentualnie jeśli takiej nie posiadamy, możemy użyć tortownicy o średnicy 24 cm.
Boki (do połowy wysokości) i spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Dokładnie wyrównać, uklepać dno i boki formy. Następnie schłodzić w lodówce.
Żurawinę, wodę oraz 200 g cukru umieścić w garnku.
Dokładnie wymieszać, zagotować i na małym ogniu przez około 10 minut, do momentu, aż żurawina popęka. Znaczna część wody powinna odparować, dzięki czemu powstanie gęsty dżem (uwaga: od konsystencji dżemu będzie zależała konsystencja żurawinowego curdu: dżem ma nie być zbyt suchy, ale jednocześnie nie może być w nim zbyt dużo wody).
Następnie ściągnąć garnuszek z ognia, odstawić do przestudzenia i zmiksować blenderem na gładkie puree.
Puree przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek. Odstawić do wystudzenia. Następnie, przestudzone puree przełożyć do czystego rondelku, dodać jajka, żółtka, pozostałe 100 g cukru, skórkę i sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną i zagotować.
Gotując, bardzo często należy mieszać, aż żurawinowy curd lekko zgęstnieje i będzie pozostawał na łyżce oblepiając ją. Curd powinien się wyraźnie zagotować (zabulgotać). Wówczas należy zdjąć go z palnika i dodawać stopniowo do niego masło, mieszając rózgą kuchenną, aż do całkowitego roztopienia masła. Na koniec całość jeszcze raz dobrze przemieszać.
Schłodzony spód do tarty wyjąć z lodówki, wypełnić jeszcze ciepłym żurawinowym curdem i wyrównać.
Schłodzić z lodówce przez całą noc.
Żurawinę, 2 łyżki cukru i wodę umieścić w garnuszku i zagotować, tylko do momentu popękania żurawiny. Delikatnie ją odsączyć na sitku. Przestudzić i obtoczyć w cukrze.
Tak przygotowaną dekorację również odstawiamy na noc. Na drugi dzień, gdy ciasto będzie gotowe, wyciągamy je z lodówki i dekorujemy ciasto przygotowaną żurawiną, wykładając ją na wierzch ciasta. Na koniec posypujemy całość otartą skórką z cytryny.
2 komentarze
Iga
28 października 2019 (19:25)
Naprawdę obłędna 🙂
Bożena Kowalczyk
27 listopada 2019 (14:19)
Bajkowy deser! Sezon na żurawinkę rozpoczęty z pyszną tartą! Dziękuję za przepis.