Obłędna tarta z żurawiną

Tarta z żurawiną to idealna propozycja w jesienno zimowe dni. Cudownie sprawdzi się również jako propozycja ciasta w okresie świąt bożego narodzenia. Tarta jest słodko-kwaśna i niezwykle aromatyczna, w dodatku jest to przepis bez pieczenia!

Ocena:

(2)
Obłędna tarta z żurawiną Obłędna tarta z żurawiną
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Obłędna tarta z żurawiną

Składniki:

  • Spód:
  • 120 g ciastek pełnoziarnistych
  • 1 łyżeczka imbiru w proszuku
  • 1 szklanka orzechów pekan
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Curd żurawinowy:
  • 340 g świeżej żurawiny (opcjonalnie mrożonej)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 jajka (duże)
  • 2 żółtka
  • Świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • 125 ml wyciśniętego soku z cytryny
  • 175 g masła (najlepiej w temp. pokojowej)
  • Dekoracja:
  • 100 g świeżej żurawiny (opcjonalnie mrożonej)
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 szklanka wody
  • dodatkowo odrobina cukru do obtoczenia żurawiny
  • otarta skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  • Spód
  • 1

    Wszystkie składniki zblendować/zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

  • 2

    Przygotować wyższą formę do tarty (około 5 cm wysokości), ewentualnie jeśli takiej nie posiadamy, możemy użyć tortownicy o średnicy 24 cm.

  • 3

    Boki (do połowy wysokości) i spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Dokładnie wyrównać, uklepać dno i boki formy. Następnie schłodzić w lodówce.

  • Curd żurawinowy
  • 1

    Żurawinę, wodę oraz 200 g cukru umieścić w garnku.

  • 2

    Dokładnie wymieszać, zagotować i na małym ogniu przez około 10 minut, do momentu, aż żurawina popęka. Znaczna część wody powinna odparować, dzięki czemu powstanie gęsty dżem (uwaga: od konsystencji dżemu będzie zależała konsystencja żurawinowego curdu: dżem ma nie być zbyt suchy, ale jednocześnie nie może być w nim zbyt dużo wody).

  • 3

    Następnie ściągnąć garnuszek z ognia, odstawić do przestudzenia i zmiksować blenderem na gładkie puree.

  • 4

    Puree przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek. Odstawić do wystudzenia. Następnie, przestudzone puree przełożyć do czystego rondelku, dodać jajka, żółtka, pozostałe 100 g cukru, skórkę i sok z cytryny.

  • 5

    Wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną i zagotować.

  • 6

    Gotując, bardzo często należy mieszać, aż żurawinowy curd lekko zgęstnieje i będzie pozostawał na łyżce oblepiając ją. Curd powinien się wyraźnie zagotować (zabulgotać). Wówczas należy zdjąć go z palnika i dodawać stopniowo do niego masło, mieszając rózgą kuchenną, aż do całkowitego roztopienia masła. Na koniec całość jeszcze raz dobrze przemieszać.

  • 7

    Schłodzony spód do tarty wyjąć z lodówki, wypełnić jeszcze ciepłym żurawinowym curdem i wyrównać.

  • 8

    Schłodzić z lodówce przez całą noc.

  • Dekoracja:
  • 1

    Żurawinę, 2 łyżki cukru i wodę umieścić w garnuszku i zagotować, tylko do momentu popękania żurawiny. Delikatnie ją odsączyć na sitku. Przestudzić i obtoczyć w cukrze.

  • 2

    Tak przygotowaną dekorację również odstawiamy na noc. Na drugi dzień, gdy ciasto będzie gotowe, wyciągamy je z lodówki i dekorujemy ciasto przygotowaną żurawiną, wykładając ją na wierzch ciasta. Na koniec posypujemy całość otartą skórką z cytryny.


2 komentarze

Iga

28 października 2019 (19:25)

Naprawdę obłędna 🙂

Bożena Kowalczyk

27 listopada 2019 (14:19)

Bajkowy deser! Sezon na żurawinkę rozpoczęty z pyszną tartą! Dziękuję za przepis.

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 23 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis