Pyszne maślane babeczki zwieńczone kremem mascarpone! Smaczne, proste i bardzo efektowne!
Formę na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną w kosteczkę białą czekoladę. Mieszamy na małym ogniu, aż składniki się roztopią. Tak przygotowaną masę odstawiamy do przestudzenia.
Do czystej miski należy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy następnie cukier i szczyptę soli.
Mieszamy zwykłą łyżką, aby składniki się przemieszały i następnie dodać przestudzoną czekoladową masę, na koniec dodajemy lekko roztrzepane jajko. Wymieszać.
Tak przygotowaną masę wypełniamy wcześniej przygotowane papilotki. Babeczki pieczemy przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Babeczki po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy w papilotkach.
Mascarpone wystaczy zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Następnie rozsmarowujemy go na całkowicie ostudzonych babeczkach.
Dekorujemy malinkami. Babeczki przechowujemy w lodówce.
1 komentarz
palce lizac
23 grudnia 2020 (13:11)
ale to jest pyszne