Maślane babeczki z kremem mascarpone Maślane babeczki z kremem mascarpone

Maślane babeczki z kremem mascarpone

Pyszne maślane babeczki zwieńczone kremem mascarpone! Smaczne, proste i bardzo efektowne!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 120 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 120 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru drobnego do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Krem mascarpone:
  • 50 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dekoracja:
  • maliny

Sposób przygotowania

  • 1
    Formę na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami.
  • 2
    Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C.
  • 3
    Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną w kosteczkę białą czekoladę. Mieszamy na małym ogniu, aż składniki się roztopią. Tak przygotowaną masę odstawiamy do przestudzenia.
  • 4
    Do czystej miski należy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy następnie cukier i szczyptę soli.
  • 5
    Mieszamy zwykłą łyżką, aby składniki się przemieszały i następnie dodać przestudzoną czekoladową masę, na koniec dodajemy lekko roztrzepane jajko. Wymieszać.
  • 6
    Tak przygotowaną masę wypełniamy wcześniej przygotowane papilotki. Babeczki pieczemy przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Babeczki po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy w papilotkach.
  • Krem mascarpone:
  • 1
    Mascarpone wystaczy zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • 2
    Następnie rozsmarowujemy go na całkowicie ostudzonych babeczkach.
  • 3
    Dekorujemy malinkami. Babeczki przechowujemy w lodówce.

1 komentarz

palce lizac 23 grudnia 2020 (13:11)

ale to jest pyszne

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Dla dzieciImprezaMascarpone

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis