Maślane babeczki z kremem mascarpone

Pyszne maślane babeczki zwieńczone kremem mascarpone! Smaczne, proste i bardzo efektowne!

Ocena:

(1)
Maślane babeczki z kremem mascarpone Maślane babeczki z kremem mascarpone
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

6

Poziom trudności

Łatwy


Maślane babeczki z kremem mascarpone

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 120 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru drobnego do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Krem mascarpone:
  • 50 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dekoracja:
  • maliny

Sposób przygotowania:

  • 1

    Formę na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami.

  • 2

    Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C.

  • 3

    Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną w kosteczkę białą czekoladę. Mieszamy na małym ogniu, aż składniki się roztopią. Tak przygotowaną masę odstawiamy do przestudzenia.

  • 4

    Do czystej miski należy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy następnie cukier i szczyptę soli.

  • 5

    Mieszamy zwykłą łyżką, aby składniki się przemieszały i następnie dodać przestudzoną czekoladową masę, na koniec dodajemy lekko roztrzepane jajko. Wymieszać.

  • 6

    Tak przygotowaną masę wypełniamy wcześniej przygotowane papilotki. Babeczki pieczemy przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Babeczki po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy w papilotkach.

  • Krem mascarpone:
  • 1

    Mascarpone wystaczy zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

  • 2

    Następnie rozsmarowujemy go na całkowicie ostudzonych babeczkach.

  • 3

    Dekorujemy malinkami. Babeczki przechowujemy w lodówce.


1 komentarz

palce lizac

23 grudnia 2020 (13:11)

ale to jest pyszne

Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Desery

Autor: JagodaGotuje · 2 czerwca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis