Malinowe babeczki

Gwarantuje, że raz spróbowane babeczki nie pójdą w niepamięć. Prosty i szybki przepis, idealny na każdą okazję.

Ocena:

(0)
Malinowe babeczki Malinowe babeczki
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

12

Poziom trudności

Łatwy


Malinowe babeczki

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka 3,2%
  • 60 ml oleju roślinnego
  • skórka otarta z 0,5 cytryny
  • świeże lub mrożone maliny
  • Krem:
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 - 3 garście malin

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Formę na mufinki wykładamy papilotkami.

  • 2

    Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą, cukier i otartą skórkę cytryny. Mieszamy

  • 3

    W drugiej misce ubijamy jajka z olejem i mlekiem.

  • 4

    Płynne składniki dodajemy do sypkich i mieszamy. Najlepiej za pomocą widelca lub łyżki – nie przejmuj się grudkami.

  • 5

    Gdy składniki się połączą dodaj świeże maliny i delikatnie przemieszaj.

  • 6

    Do przygotowanej formy na mufinki nakładamy równe porcje ciasta i pieczemy przez około 20 min.

  • Krem:
  • 1

    Za pomocą miksera ubijamy śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru.

  • 2

    W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Następnie ubitą kremówkę dodajemy do mascarpone wraz z malinami i miksujemy wszystko razem przez chwilę.

  • 3

    Przekładamy krem na upieczone i ostudzone babeczki. Możemy wierzch kremu udekorować maliną.


Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Desery

Autor: MARTA · 3 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis