Malinowe babeczki Malinowe babeczki

Malinowe babeczki

Gwarantuje, że raz spróbowane babeczki nie pójdą w niepamięć. Prosty i szybki przepis, idealny na każdą okazję.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka 3,2%
  • 60 ml oleju roślinnego
  • skórka otarta z 0,5 cytryny
  • świeże lub mrożone maliny
  • Krem:
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 - 3 garście malin

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Formę na mufinki wykładamy papilotkami.
  • 2
    Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą, cukier i otartą skórkę cytryny. Mieszamy
  • 3
    W drugiej misce ubijamy jajka z olejem i mlekiem.
  • 4
    Płynne składniki dodajemy do sypkich i mieszamy. Najlepiej za pomocą widelca lub łyżki - nie przejmuj się grudkami.
  • 5
    Gdy składniki się połączą dodaj świeże maliny i delikatnie przemieszaj.
  • 6
    Do przygotowanej formy na mufinki nakładamy równe porcje ciasta i pieczemy przez około 20 min.
  • Krem:
  • 1
    Za pomocą miksera ubijamy śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru.
  • 2
    W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Następnie ubitą kremówkę dodajemy do mascarpone wraz z malinami i miksujemy wszystko razem przez chwilę.
  • 3
    Przekładamy krem na upieczone i ostudzone babeczki. Możemy wierzch kremu udekorować maliną.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Dla dzieciMaliny

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis