Łosoś z ryżem i fasolką Łosoś z ryżem i fasolką

Łosoś z ryżem i fasolką

Proste i smaczne danie obiadowe z łososiem z sosem teriyaki w roli głównej.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 filety z łososia
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 4 łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 100 g ryżu
  • kiełki buraka
  • 4 garście pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania

  • 1
    Z sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki, imbiru i czosnku przygotuj sos i zamarynuj w nim umyte i osuszone filety z łososia (bez skóry).
  • 2
    Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 3
    W osolonej wodzie ugotuj fasolkę.
  • 4
    Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z termoobiegiem. Na blaszce położyć łososia i piec przez około 10 minut. Na 3 minuty przed końcem wierzch posypać sezamem.
  • 5
    Marynatę w której moczyliśmy łososia, przelać do rondelka i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie należy wymieszać ją z olejem sezamowym. Powstały sos zdjąć z ognia.
  • 6
    Łososia wyłożyć na talerze. Dodać odcedzony ryż i fasolkę i pomidorki koktajlowe. Łososia polać sosem, a ryż posypać kiełkami.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne ŁosośObiadObiad z ryżemRybaRyż

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis