Łosoś w sosie szpinakowo – śmietanowym Łosoś w sosie szpinakowo – śmietanowym

Łosoś w sosie szpinakowo – śmietanowym

Bardzo prosty przepis na pieczonego łososia w sosie szpinakowo-śmietanowym, który bardzo szybko przygotujesz. Gwarantuje, że zasmakuje całej rodzinie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 450 g filetu z łososia (bez skóry)
  • Marynaty:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka zalewy oliwnej z suszonych pomidorów
  • Sos szpinakowo - śmietanowy:
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Do podania:
  • ryż
  • cytryna

Sposób przygotowania

  • 1
    Łososia podzielić na mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem.
  • 2
    Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki łososia. Odłożyć do zamarynowania na około 15 minut, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • 3
    Piekarnik nagrzać do 210 stopni C, wstawić naczynie z łososiem i piec przez 17 minut.
  • Sos szpinakowo - śmietanowy:
  • 1
    Szpinak opłukać, osuszyć. Na patelni podgrzać masło z czosnkiem, gdy tylko zacznie skwierczeć dodać szpinak i mieszając podgrzewać aż zwiędnie.
  • 2
    Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Gotować przez minutę, na koniec posypać mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać rózgą kuchenna. Podgrzać.
  • 3
    Wyjąć łososia z piekarnika, na wierzchu wyłożyć szpinakowo - śmietanowy sos. Zapiekać jeszcze przez pół minuty. Wyjąć i skropić sokiem z cytryny.  Podajemy z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne CytrynaKolacjaŁosośObiadRybaSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis