Łosoś w sezamie z cytrynowym ryżem

Uwielbiam rybę, w szczególności łososia, który pieczony w aromatycznej marynacie z dodatkiem sezamu może śmiało uchodzić za danie restauracyjne. Wykonasz je jednak w niecałe 30 minut w zaciszu swojej kuchni i to bez większych zdolności kulinarnych!

Ocena:

(2)
Łosoś w sezamie z cytrynowym ryżem Łosoś w sezamie z cytrynowym ryżem
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Łosoś w sezamie z cytrynowym ryżem

Składniki:

  • 2 porcje świeżego łososia
  • 100 gram ryżu
  • 250 g brokuła
  • garści świeżej kolendry
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 5 plastrów posiekanego imbiru
  • 1 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwy

Sposób przygotowania:

  • 1

    Łososia skrop odrobiną soku z limonki i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanym imbirem i sosem sojowym. Odstaw do lodówki na około 15 min.

  • 2

    Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie al dente.

  • 3

    Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń łososia w folię aluminiową i polej jeszcze pozostałością marynaty oraz oliwą z oliwek.

  • 4

    Pieczemy łososia przez 10 minut, następnie otwieramy folię aluminiową i posypujemy go sezamem. Pieczemy kolejne 10 minut.

  • 5

    Liście kolendry drobno siekamy, z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy z niej pozostały sok, następnie dodajemy te składniki do ryżu i mieszamy.

  • 6

    Na talerzu układamy ryż, ugotowane brokuły oraz łososia.


2 komentarze

alicja

15 lipca 2019 (12:17)

dawno nie jadlam czegos bardziej smacznego

mewa

12 sierpnia 2019 (14:30)

obłędna sprawa <3

Skomentuj


Kuchnia: DietetycznaŚródziemnomorskaWłoska

Kategoria: · Dania główne

Autor: Justyna · 11 lipca 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis