Łosoś w pomarańczowym sosie Łosoś w pomarańczowym sosie

Łosoś w pomarańczowym sosie

Pomarańczowy sos, który idealnie pasuje do łososia. Te danie możemy podawać na przykład z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 filety z łososia
  • Sos pomarańczowy:
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • odrobina soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania

  • 1
    Łososia oprósz solą i pieprze, skrop go również sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej i usmaż filety z obu stron, ale nie za długo, tak aby łosoś pozostał soczysty.
  • 2
    Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na masełku. Następnie dodaj sok pomarańczowy i gałkę muszkatołową. Zagotuj.
  • 3
    Teraz dodaj powoli śmietanę, cały czas mieszając i gotuj na małym ogniu - do uzyskania kremowej konsystencji.
  • 4
    Dopraw solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Dodaj do sosu łososia i poduś jeszcze około 2 min na małym ogniu i gotowe.
  • 5
    Podawaj łososia udekorowanego plastrami cytryny i gałązkami tymianku.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne CytrynaŁosośObiadRyba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis