Limonkowy sernik z przepisu Nigelli Lawson

Przepis na lekki, orzeźwiający sernik według przepisu Nigelli Lawson o smaku limonki – po prostu pycha.

Ocena:

(0)
Limonkowy sernik z przepisu Nigelli Lawson Limonkowy sernik z przepisu Nigelli Lawson
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Zaawansowany


Limonkowy sernik z przepisu Nigelli Lawson

Składniki:

  • Spód
  • 125 g czekoladowych herbatników (mogą być zwykłe, wtedy dodajemy 2 łyżki kakao)
  • 60 g masła (ważne by było w temperaturze pokojowej)
  • strata skórka z cytryny
  • Masa
  • 500 g serka śmietankowego
  • 150 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • 150 ml śmietany 18%
  • sok i skórka z 2 limonek

Sposób przygotowania:

  • 1

    Blendujemy herbatniki tak, aby powstał proszek, następnie dodajemy do niego masło. Całość mieszamy, aż powstanie wilgotna masa, którą wykładamy na spód tortownicy i mocno dociskamy. Formę wkładamy do lodówki i chłodzimy.

  • 2

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. 

  • 3

    Serek przekładamy do dużej miski i ucieramy, tak by jego konsystencja była jednolita i puszysta, dodajemy cukier i jajka i żółtka, śmietanę oraz sok i skórkę z limonek – miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • 4

    Masę serową wylewamy na spód herbatnikowy, uderzamy formą o blat kilkakrotnie, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut do godziny.

  • 5

    Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 10 minut, po czym wyjmujemy sernik i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już wystudzony wstawiamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

  • 6

    Dekorujemy plasterkami limonki.


Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Desery

Autor: MARTA · 12 października 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis