Kruchy placek z winogronem Kruchy placek z winogronem

Kruchy placek z winogronem

Pyszne ciasto z winogronem z ogrodu

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

9

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • • 400 gram mąki,
  • • 200 gram masła,
  • • 3 żółtka,
  • • 1 jajko,
  • • 4 łyżki cukru pudru,
  • • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Dodatkowo:
  • • Około 2-3 kiście winogrona ciemnego,
  • • 2 łyżki bułki tartej do posypania wyłożonego ciasta,
  • • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  • 1

    Winogrono obieramy myjemy, osuszamy i obieramy z kiści.

  • 2

    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3).

  • 3

    Pierwszą część (większą) wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi.

  • 4

    Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułka tartą. Na to  wykładamy obrane z kiści winogrono.

  • 5

    Z drugiej części ciasta wycinamy paski, które układając na owocach przeplatamy. Z części ciasta formujemy kulki i układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogrona.

  • 6

    Gotowe ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C.

  • 7

     Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

     

     

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis