Kleik jabłkowo-marchewkowy z jagodami

Warto przygotować więcej kleiku na zapas, wówczas gorącą masę wystarczy przelać do słoików i od razu zakręcić. Po wystygnięciu słoika przechowywać w lodówce.

Ocena:

(0)
Kleik jabłkowo-marchewkowy z jagodami Kleik jabłkowo-marchewkowy z jagodami
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Kleik jabłkowo-marchewkowy z jagodami

Składniki:

  • 350 g marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 kawałek imbiru około 10 g
  • esencja waniliowa (kilka kropelek)
  • 1-2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki świeżych lub mrożonych owoców jagodowych

Sposób przygotowania:

  • 1

    Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić.

  • 2

    Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę.

  • 3

    Nastawić 200 ml wody, dodać marchewkę, imbir i esencję waniliową. Gotować pod przykryciem przez około 10 min.

  • 4

    Następnie dodać pokrojone jabłka i gotować do czasu, aż będą miękkie.

  • 5

    Zblendować wszystko na gładką masę. Przed podaniem do gorącej masy dodać masło orzechowe.

  • 6

    Podawać z jagodami.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: ewa · 17 kwietnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis