Keks Keks

Keks

Tradycyjny keks świąteczny z bakaliami to jedno z moich ulubionych ucieranych ciast. Taki keks można zrobić z kilkudniowym wyprzedzeniem i trzymać go pod przykryciem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1 keksówka

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 300 g masła (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1⁄4 szklanki brandy
  • 2⁄3 szklanki rodzynek (można posiekać)
  • 2⁄3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2⁄3 szklanki suszonych moreli (pokrojonych w drobną kosteczkę)
  • 1⁄3 szklanki płatków migdałów (posiekać)
  • 1⁄3 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania

  • 1
    Sok pomarańczowy wraz z alkoholem wlać do garnka i podgrzać. Gdy będzie gorący, ściągnąć garnek z ognia i dodać rodzynki, żurawinę, morele, migdały, wiórki dżem oraz skórkę startą z pomarańczy. Wymieszać i odstawić na około 1 godzinę do czasu aż bakalie napęcznieją i wchłoną płyn, można przemieszać od czasu do czasu.
  • 2
    Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Tortownicę o średnicy około 23 cm lub keksówkę wysmarować odrobiną masła i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3
    Do miski włożyć miękkie masło i ucierać przez około 5 minut aż będzie puszyste (około 5 minut na najwyższych obrotach). Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając.
  • 4
    Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas porządnie ubijając po każdym dodanym jajku. Masa może się zważyć, ale jest to normalne, można dosypać wówczas 1 łyżkę mąki aby zminimalizować ten efekt.
  • 5
    Dodać wszystkie namoczone bakalie i cukier wanilinowy, miksować na średnich obrotach miksera przez około 1 - 2 minuty.
  • 6
    Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować powoli do połączenia się składników.
  • 7
    Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika.
  • 8
    Piec przez około 45 minut do 1 godziny lub do czasu aż patyczek będzie suchy.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Wigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis