Kasza jaglana z truskawkami

Pyszna i zdrowa alternatywa dla makaronu z truskawkami. Osobiście mus posłodziłam tylko odrobinę, gdyż dodane do kaszy rodzynki znakomicie osładzają całość.

Ocena:

(0)
Kasza jaglana z truskawkami Kasza jaglana z truskawkami

Pyszna i zdrowa alternatywa dla makaronu z truskawkami. Osobiście mus posłodziłam tylko odrobinę, gdyż dodane do kaszy rodzynki znakomicie osładzają całość.

Czas przygotowania

30min

Poziom trudności

Łatwy


Kasza jaglana z truskawkami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 dag masła,
  • Szczypta soli,
  • Około 0,5 szklanki rodzynek,
  • Około 0,5 kg dojrzałych truskawek,
  • Gęsta śmietana do polania,
  • Cukier do smaku,
  • Cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

  • 1

    Kaszę jaglanką przelewamy wrzątkiem i odsączamy z wody. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej masło oraz sól. Gdy tłuszcz się rozpuści wsypujemy kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Następnie zdejmujemy i lekko lub całkowicie studzimy.

  • 2

    Do przestudzonej dodajemy rodzynki. Całość mieszamy.

  • 3

    Truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

  • 4

    Gotowe miksujemy. Gotowy mus słodzimy do smaku.
    Z kaszy formujemy gałki, które porcjujemy na talerze. Polecamy je musem truskawkowym, a następnie śmietaną. Całość oprószamy delikatnie cynamonem i podajemy.


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Desery

Autor: hania · 27 sierpnia 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis