Kasza jaglana z truskawkami Kasza jaglana z truskawkami

Kasza jaglana z truskawkami

Pyszna i zdrowa alternatywa dla makaronu z truskawkami. Osobiście mus posłodziłam tylko odrobinę, gdyż dodane do kaszy rodzynki znakomicie osładzają całość.

Średnia ocen: 0 (0)

Pyszna i zdrowa alternatywa dla makaronu z truskawkami. Osobiście mus posłodziłam tylko odrobinę, gdyż dodane do kaszy rodzynki znakomicie osładzają całość.

Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 dag masła,
  • Szczypta soli,
  • Około 0,5 szklanki rodzynek,
  • Około 0,5 kg dojrzałych truskawek,
  • Gęsta śmietana do polania,
  • Cukier do smaku,
  • Cynamon do posypania

Sposób przygotowania

  • 1
    Kaszę jaglanką przelewamy wrzątkiem i odsączamy z wody. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej masło oraz sól. Gdy tłuszcz się rozpuści wsypujemy kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Następnie zdejmujemy i lekko lub całkowicie studzimy.
  • 2
    Do przestudzonej dodajemy rodzynki. Całość mieszamy.
  • 3
    Truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
  • 4
    Gotowe miksujemy. Gotowy mus słodzimy do smaku. Z kaszy formujemy gałki, które porcjujemy na talerze. Polecamy je musem truskawkowym, a następnie śmietaną. Całość oprószamy delikatnie cynamonem i podajemy.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis