Karmelowy sernik z bezą Karmelowy sernik z bezą

Karmelowy sernik z bezą

Zjedz kawałek tego cudownego sernika i znajdź się w deserowym niebie 🙂 Ten przepis to połączenie moich dwóch ulubionych ciast – karmelowego sernika i bezy! Czy może być coś lepszego?

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

14

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 g cukru
  • 200 ml śmietanki UHT 30%
  • 60 ml syropu klonowego
  • 100 g masła
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 op. budyniu waniliowego w proszku
  • Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Tortownię o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką.
  • 2
    Na suchą patelnię wysypuj stopniowo cukier. Karmelizuj go, aż osiągnie złoty kolor. Dodaj śmietankę i chwilę gotuj, aż uzyskasz jednolity karmel. Odstaw do przestudzenia.
  • 3
    W rondelku rozpuść masło i również odstaw je do przestudzenia.
  • 4
    W większej misce ubij 2 jajka i 4 żółtkam. Dodaj twaróg sernikowy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj karmel (przestudzony, tak aby jajka nam się nie ścięły) i syrop klonowy - ponownie wymieszaj.
  • 5
    Mąkę wymieszaj z budyniem, dodaj je do masy twarogowej wraz z roztopionym i przestudzonym masłem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą.
  • 6
    Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Sernik piecz przez 35 minut.
  • Beza:
  • 1
    Na 10 minut przed końcem pieczenia sernika zacznij przygotowywać bezę. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubitą masę przełóż do rękawa cukierniczego. Podpieczony sernik wyciągnij ostrożnie z piekarnika, i zwiększ tem do 190°C.
  • 2
    Poczekaj chwilę, aż powierzchnia sernika się wyrówna i na jego wierzchu za pomocą ręka cukierniczego wyłóż ubite z cukrem białka. Sernik wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 15-20 minut, aż beza będzie miała złoty kolor. Upieczony sernik wyciągnij z piekarnika i odstaw na kilkanaście minut. Następnie odepnij obręcz tortownicy i jeszcze lekko ciepły wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!

1 komentarz

Paweł 23 kwietnia 2019 (15:01)

pyszny serniczek

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Sernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis