Jogurtowe babeczki z jagodami

W sezonie mamy mało czasu by nacieszyć się smakiem jagód. Dlatego też warto używać go do wszelkich wypieków!

Ocena:

(0)
Jogurtowe babeczki z jagodami Jogurtowe babeczki z jagodami
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

12

Poziom trudności

Łatwy


Jogurtowe babeczki z jagodami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szklanka jagód

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej do jednej miski.

  • 2

    W drugiej misce wymieszaj: jajka, olej, cukier, jogurt, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników (nie używamy miksera). Dodaj do nich przesiane suche składniki i ponownie wymieszaj rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników (ciasto na babeczki charakteryzuje się tym, że nie musi być idealnie gładkie, wręcz odwrotnie – powinno być lekko grudkowate.)

  • 3

    Następnie dodaj jagody i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do papilotek wyłożonych w formie na muffiny, ale jedynie do do 3/4 wysokości papilotki.

  • 4

    Piecz babeczki w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.


Skomentuj


Kuchnia: Amerykańska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 18 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis