Czekoladę rozpuścić możemy na kilka sposobów jednak najprostszym i najczęściej pojawiającym się w przepisach zalecanym sposobem jest rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej. Oto wskazówki jak idealnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, aby się nie zwarzyła!
Do szklanej czystej i suchej miseczki (nie powinna mieć nawet kropli wody) wrzucamy połamaną lub posiekaną czekoladę.
W rondelku doprowadzamy do lekkiego wrzenia wodę (na minimalnym ogniu). Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem z wrzątkiem. Miseczka z czekoladą absolutnie nie może dotykać wody, pilnujemy, aby była nad nią. Inaczej czekolada może nam się rozwarstwić.
Czekolada powinna roztapiać się powoli i samoistnie, najlepiej jej w ogóle nie mieszać tylko cierpliwie czekać do całkowitego rozpuszczenia. Gotowe.
Skomentuj