Jabłka w karmelu Jabłka w karmelu

Jabłka w karmelu

Oto deser, który idealnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci. Jest bardzo efektowny i stosunkowo prostu do wykonania.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Karmel:
  • 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1/2 szklanki wody (w razie potrzeby może być więcej)
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • Dodatkowo:
  • 10 jabłek
  • 10 ozdobnych patyczków lub patyczków do szaszłyków/lodów
  • pistacje

Sposób przygotowania

  • 1
    Jabłka należy dokładnie umyć i usunąć z nich ogonek. Do każdego jabłka wbijamy patyczek.
  • 2
    Do rondelka wlej wodę, a po chwili dodaj cukier. Gotuj masę, cały czas mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Powinien rozpuścić się zanim woda zacznie wrzeć. Syrop z czasem zacznie mocno gęstnieć i nabrać złotawego koloru. Wtedy już go nie mieszamy.
  • 3
    W osobnym garnku podgrzewamy śmietanę. Gdy po chwili nasz karmel zrobi się ciemnobrązowy to  dodajemy do niego śmietankę, dokładnie mieszając.
  • 4
    Jabłka pojedynczo zanurzaj w karmelu. Następnie obtocz je w posiekanych pistacjach i odstaw do zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Jabłka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis