Jabłka w karmelu

Oto deser, który idealnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci. Jest bardzo efektowny i stosunkowo prostu do wykonania.

Ocena:

(0)
Jabłka w karmelu Jabłka w karmelu
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

10

Poziom trudności

Łatwy


Jabłka w karmelu

Składniki:

  • Karmel:
  • 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1/2 szklanki wody (w razie potrzeby może być więcej)
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • Dodatkowo:
  • 10 jabłek
  • 10 ozdobnych patyczków lub patyczków do szaszłyków/lodów
  • pistacje

Sposób przygotowania:

  • 1

    Jabłka należy dokładnie umyć i usunąć z nich ogonek. Do każdego jabłka wbijamy patyczek.

  • 2

    Do rondelka wlej wodę, a po chwili dodaj cukier. Gotuj masę, cały czas mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Powinien rozpuścić się zanim woda zacznie wrzeć. Syrop z czasem zacznie mocno gęstnieć i nabrać złotawego koloru. Wtedy już go nie mieszamy.

  • 3

    W osobnym garnku podgrzewamy śmietanę. Gdy po chwili nasz karmel zrobi się ciemnobrązowy to  dodajemy do niego śmietankę, dokładnie mieszając.

  • 4

    Jabłka pojedynczo zanurzaj w karmelu. Następnie obtocz je w posiekanych pistacjach i odstaw do zastygnięcia.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 18 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis