Fit sernik na daktylowym spodzie

Przepis na genialny dietetyczny sernik w wersji fit (bez cukru). Słodyczy nadaje daktylowy spód, który wspaniale komponuje się z masą serową. Sernik jest puszysty i wilgotny.

Ocena:

(0)
Fit sernik na daktylowym spodzie Fit sernik na daktylowym spodzie
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Fit sernik na daktylowym spodzie

Składniki:

  • Spód:
  • 100 ml mleka
  • 120 g daktyli
  • 100 g mąki kokosowej
  • Masa serowa:
  • 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • opcjonalnie można dodać jeszcze 50 g białka serwatkowego

Sposób przygotowania:

  • Spód:
  • 1

    Składniki na spód przełóż do malaksera i zmiksuj na dość drobną konsystencję. Masa ma być sucha, jednak mimo to klejąca.

  • 2

    Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i dociskaj łyżką tak aby powstała zwarta podstawa.

  • 3

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i piecz przez 10 minut.

  • Masa serowa:
  • 1

    W tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. W drugiej misce zmiksuj ser, syrop klonowy, ksylitol, żółtka oraz białko serwatkowe (opcjonalnie). Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.

  • 2

    Masę wylej na podpieczony spód i piecz 45 minut w 180 stopniach C.


Skomentuj


Kuchnia: Dietetyczna

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 18 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis