Przepis na genialny dietetyczny sernik w wersji fit (bez cukru). Słodyczy nadaje daktylowy spód, który wspaniale komponuje się z masą serową. Sernik jest puszysty i wilgotny.
Składniki na spód przełóż do malaksera i zmiksuj na dość drobną konsystencję. Masa ma być sucha, jednak mimo to klejąca.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i dociskaj łyżką tak aby powstała zwarta podstawa.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C i piecz przez 10 minut.
W tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. W drugiej misce zmiksuj ser, syrop klonowy, ksylitol, żółtka oraz białko serwatkowe (opcjonalnie). Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę wylej na podpieczony spód i piecz 45 minut w 180 stopniach C.
Skomentuj