Faworki (chrust) Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Pyszne i bardzo kruche faworki. Sprawdzony przepis, który wyjdzie każdemu!

Średnia ocen: 5 (5)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

14 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 300 gram mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (ewentualnie wódki lub lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • około ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej do smażenia lub smalec
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

  • 1
    Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Następnie dodaj żółtka, spirytus oraz śmietanę. Pierwszy krok wymieszaj składniki Pierwszy krok wymieszaj składniki
  • 2
    Zagniataj rękoma, aż uzyskasz jednolitą masę. Drugi krok zagnieć ciasto Drugi krok zagnieć ciasto
  • 3
    Przełóż ciasto na stolnicę lub blat i przez kilka minut uderzaj w nie drewnianym wałkiem. Dzięki temu dostanie się do niego powietrze i podczas smażenia na faworkach zaczną pojawiać się pęcherzyki.
  • 4
    Na stolnicy oprószonej niewielką ilością mąki, bardzo cienko rozwałkuj ciasto (najlepiej robić to partiami, a ciasto które oczekuje na rozwałkowanie przykryj ściereczką, żeby nie obsychało).
  • 5
    Rozwałkowane ciasto pokrój w paski nie szersze niż 2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm. Na środku każdego takiego paska zrób podłużne nacięcie i przez jego środek wywiń jedną końcówkę faworka. Piąty krok wycinaj faworki Piąty krok wycinaj faworki Powtórz czynność z pozostałym ciastem.
  • 6
    Przygotowane faworki smaż partiami na głębokim, rozgrzanym tłuszczu, aż delikatnie się zrumienią. Nie wrzucaj ich za dużo na raz, ponieważ urosną trochę umieszczone w tłuszczu. Gdy faworki będą gotowe, wyciągnij je łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku. Szósty krok smaż faworki Szósty krok smaż faworki
  • 7
    Podawaj posypane cukrem pudrem. Siódmy krok smacznego Siódmy krok smacznego

5 komentarzy

monika 9 maja 2022 (09:12)

faworki z tego przepisu wychodza bardzo chrupiące. polecam

Jagoda 8 lipca 2022 (14:41)

Jadłabym codziennie, gdybym nie musiała ich robić … 😀

Marzena Sokołowska 20 sierpnia 2022 (22:26)

Przepychota. Zrobione na specjalne życzenie mojego syna – nie doczekały dnia następnego 🙂

quisque 22 września 2024 (07:44)

Hfrra8XMiLd

https://massexperience.life/ 4 listopada 2024 (15:00)

JoLAcwFlPaI

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Dla dzieciTłusty czwartek

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis