Faworki (chrust)

Pyszne i bardzo kruche faworki. Sprawdzony przepis, który wyjdzie każdemu!

Ocena:

(3)
Faworki (chrust) Faworki (chrust)
Czas przygotowania

40min

Porcji z przepisu

14 porcji

Poziom trudności

Średni


Faworki (chrust)

Składniki:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (ewentualnie wódki lub lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • około ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej do smażenia lub smalec
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania:

  • 1

    Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Następnie dodaj żółtka, spirytus oraz śmietanę.
    Pierwszy krok wymieszaj składniki
    Pierwszy krok wymieszaj składniki

  • 2

    Zagniataj rękoma, aż uzyskasz jednolitą masę.
    Drugi krok zagnieć ciasto
    Drugi krok zagnieć ciasto

  • 3

    Przełóż ciasto na stolnicę lub blat i przez kilka minut uderzaj w nie drewnianym wałkiem. Dzięki temu dostanie się do niego powietrze i podczas smażenia na faworkach zaczną pojawiać się pęcherzyki.

  • 4

    Na stolnicy oprószonej niewielką ilością mąki, bardzo cienko rozwałkuj ciasto (najlepiej robić to partiami, a ciasto które oczekuje na rozwałkowanie przykryj ściereczką, żeby nie obsychało).

  • 5

    Rozwałkowane ciasto pokrój w paski nie szersze niż 2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm. Na środku każdego takiego paska zrób podłużne nacięcie i przez jego środek wywiń jedną końcówkę faworka.
    Piąty krok wycinaj faworki
    Piąty krok wycinaj faworki
    Powtórz czynność z pozostałym ciastem.

  • 6

    Przygotowane faworki smaż partiami na głębokim, rozgrzanym tłuszczu, aż delikatnie się zrumienią. Nie wrzucaj ich za dużo na raz, ponieważ urosną trochę umieszczone w tłuszczu. Gdy faworki będą gotowe, wyciągnij je łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
    Szósty krok smaż faworki
    Szósty krok smaż faworki

  • 7

    Podawaj posypane cukrem pudrem.
    Siódmy krok smacznego
    Siódmy krok smacznego


3 komentarze

monika

9 maja 2022 (09:12)

faworki z tego przepisu wychodza bardzo chrupiące. polecam

Jagoda

8 lipca 2022 (14:41)

Jadłabym codziennie, gdybym nie musiała ich robić … 😀

Marzena Sokołowska

20 sierpnia 2022 (22:26)

Przepychota. Zrobione na specjalne życzenie mojego syna – nie doczekały dnia następnego 🙂

Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieciPolska

Kategoria: · Desery

Autor: Bulka_z_maslem · 23 stycznia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis