Pyszne i bardzo kruche faworki. Sprawdzony przepis, który wyjdzie każdemu!
Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Następnie dodaj żółtka, spirytus oraz śmietanę.
Zagniataj rękoma, aż uzyskasz jednolitą masę.
Przełóż ciasto na stolnicę lub blat i przez kilka minut uderzaj w nie drewnianym wałkiem. Dzięki temu dostanie się do niego powietrze i podczas smażenia na faworkach zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Na stolnicy oprószonej niewielką ilością mąki, bardzo cienko rozwałkuj ciasto (najlepiej robić to partiami, a ciasto które oczekuje na rozwałkowanie przykryj ściereczką, żeby nie obsychało).
Rozwałkowane ciasto pokrój w paski nie szersze niż 2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm. Na środku każdego takiego paska zrób podłużne nacięcie i przez jego środek wywiń jedną końcówkę faworka.
Powtórz czynność z pozostałym ciastem.
Przygotowane faworki smaż partiami na głębokim, rozgrzanym tłuszczu, aż delikatnie się zrumienią. Nie wrzucaj ich za dużo na raz, ponieważ urosną trochę umieszczone w tłuszczu. Gdy faworki będą gotowe, wyciągnij je łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
1 komentarz
monika
9 maja 2022 (09:12)
faworki z tego przepisu wychodza bardzo chrupiące. polecam