Dwukolorowe ciastka ślimaki

Ciasteczka ślimaczki są niezwykle proste do przygotowania i znikają w chwilę! Podczas pieczenia pachnie w całym domu, idealne na codzień do porannej kawy, świetnie się też sprawdzą jako ciasteczka bożonarodzeniowe!

Ocena:

(0)
Dwukolorowe ciastka ślimaki Dwukolorowe ciastka ślimaki
Czas przygotowania

1h 40min

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Dwukolorowe ciastka ślimaki

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 10 g drożdży
  • jajko
  • masa makowa

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy świeże drożdże i łyżeczkę cukru. Pozostawiamy na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

  • 2

    Po tym czasie łączymy przesianą przez sitko mąkę, jajko, zaczyn drożdżowy i miękkie masło. Zagniatamy, tak aby, powstało nam elastyczne ciasto. Pozostawiamy je na co najmniej godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  • 3

    Następnie ciasto rozwałkowujemy i napełniamy masą makową. Ciasto zwijamy tak, aby uzyskało kształt rolady, zaczynając od dłuższego boku.

  • 4

    Roladę kroimy w 2,5-centymetrowe plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut.

  • 5

    Po ostygnięciu opcjonalnie możemy obsypać je cukrem pudrem.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 18 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis