Drożdżowy wieniec z czekoladą

Niesamowicie pachnące czekoladą i orzechami. To wieniec, który szybko i łatwo się robi, powalająco pachnie i nieziemsko smakuje.

Ocena:

(0)
Drożdżowy wieniec z czekoladą Drożdżowy wieniec z czekoladą
Czas przygotowania
2h 30min
Porcji z przepisu
1 wieniec
Poziom trudności
Średni

Drożdżowy wieniec z czekoladą

Składniki:

  • 1/2 kg pszennej mąki
  • 3 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka temperatura pokojowa
  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • 1

    Drożdże rozcieram z 1 łyżką cukru i 1 łyżka mąki.

  • 2

    Następnie dodajemy 4 łyżki mleka (nie może być zimne) – odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.

  • 3

    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy resztę mleka i odstawiamy do ostudzenia.

  • 4

    Następnie dodajemy mąkę, żółtka i cukier. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrób rękoma przez chwilę ciasto i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • 5

    Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość ok. 40-60 cm.

  • 6

    Czekoladę i orzechy siekamy na małe kawałki i wysypujemy równomiernie na ciasto. Ciasto delikatnie zawijamy w rulon i przekrawamy je wzdłuż, ale nie do końca – zostawiamy koniec nie przecięty.

  • 7

    Teraz formujemy warkocz, a następnie wieniec. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia i następnie pieczemy w temp 160 stopni C przez 30 min.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: ewa · 6 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis