Domowe paluszki rybne dla dzieci Domowe paluszki rybne dla dzieci

Domowe paluszki rybne dla dzieci

Chrupiące paluszki rybne z dorsza obtoczone płatkami kukurydzianymi.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 600 gram fileta z dorsza
  • 3 łyżki mąki kukurydzianek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Panierka
  • mąka kukurydziana
  • 2 garście płatków kukurydzianych
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 2
    Filet z dorsza należy zmielić w maszynce do mięsa, następnie siekamy drobno natkę pietruszki i dodajemy ją do ryby razem z mąką, solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników (najlepiej ręką).
  • 3
    Z przygotowanej masy rybnej formujemy podłużne, nie za grube i niezbyt cienkie paluszki. Płatki kukurydziane należy rozkruszyć i wysypać na podłużny, płaski talerz. Mąkę kukurydzianą wysypujemy na drugi talerz. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i obtaczamy paluszki według następującej kolejności: mąka, jajko, płatki.
  • 4
    Paluszki w panierce układamy na balszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekany w 180 stopniach przez około 20 - 30 min.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania rybne Dla dzieciObiadRyba

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis