Domowe babeczki Domowe babeczki

Domowe babeczki

Podstawowy przepis na domowe babeczki o pomarańczowym smaku i aromacie! Idealne gdy mamy ochotę na szybkie domowe wypieki! Przepis Nigelli Lawson.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 babeczek

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 75 g masła
  • 100 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy (1 pomarańcza, ta sama z której zetrzemy skórkę)
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  • 1
    W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, zmielone lub posiekane płatki migdałów, cukier, i otartą skórkę z pomarańczy.
  • 2
    W drugiej misce łączymy ze sobą płynne składniki: mleko, jajko, sok oraz rozpuszczone, ostudzone masło. Płynne składniki dodajemy do suchych, mieszając delikatnie widelcem. Ciasto będzie grudkowate, ale takie własnie ma być. Wszystko ma zostać ledwo, ledwo wymieszane. Najważniejsze w cieście na muffiny jest to, by nie mieszać go zbyt długo.
  • 3
    Formę na muffiny wyłóż papierowymi podkładami do babeczek i nałóż taką samą ilość ciasta do każdego otworu formy na muffiny (opcjonalnie, wierzch możesz udekorować kawałkami pomarańczy) i piecz przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw na metalową kratkę, aż trochę przestygną.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Babeczki i muffiny Desery Dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis