Czekoladowe ślimaczki Thermomix Czekoladowe ślimaczki Thermomix

Czekoladowe ślimaczki Thermomix

Drożdżowe ślimaczki z czekoladą z Thermomixa to jeden z tych przepisów, które na stałe zawitają w Twojej kuchni! Są bardzo efektowne, proste do wykonania i niezwykle smaczne! Pokochją je dzieci i dorośli. Jest to idealny deser do kawy!

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

2h 40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 300 g mleka 3,2%
  • 75 g cukru
  • 120 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • olej, do natłuszczenia miski
  • 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 50 g cukru kokosowego
  • 15 g kakao gorzkiego 16%
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Sposób przygotowania

  • 1
    Do naczynia miksującego wlewamy mleko, następnie dodajemy 20 g cukru, 80 g masła i drożdże. Podgrzewamy składniki 4 min/40°C/obr. 1.
  • 2
    Teraz dodajemy kolejne 50 g cukru, mąkę oraz sól, wyrabiamy 4 min/. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45min. W tym czasie myjemy i dokładnie osuszamy naczynie miksujące.
  • 3
    Do naczynia miksującego wkładamy mleczną czekoladę, rozdrabniamy 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarniamy kopystką ze ścianek.
  • 4
    Dodajemy cukier kokosowy, kakao i cynamon, mieszamy 5 s/obr. 3. Następnie przesypujemy do innego naczynia i odstawiamy.
  • 5
    Do naczynia miksującego włkładamy pozostałe 40 g masła i roztapiamy 3 min/70°C/obr. 1. Przelewamy je do innego naczynia. Odstawiamy na bok. Naczynie miksujące należy ponownie dokładnie umyć i osuszyć.
  • 6
    Formę (30 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  • 7
    Wyrośnięte już ciasto przekładamy na blat, który wcześniej należy oprószyć odrobiną mąki. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubość ok. 4-5 mm.
  • 8
    Całą powierzchnię ciasta smarujemy stopionym masłem i na całą powierzchnię posypujemy rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao.
  • 9
    Teraz zwijamy roladę, zaczynając od jednego z dłuższego boku i kroimy na kawałki.
  • 10
    Tak przygotowane kawałki układamy na blasze i przykrywamy je ściereczką kuchenną. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce.
  • 11
    W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  • 12
    Pieczemy 25 min (180°C). Upieczone ciastka wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • Polewa:
  • 1
    Do naczynia miksującego wkładamy białą czekoladę, rozdrabniamy 4 s/obr. 7.
  • 2
    Dodajemy śmietankę i podgrzewamy 4 min/70°C/obr. 1, następnie musimy delikatnie przemieszać kopystką.
  • 3
    Przelewamy polewę do innego naczynia i za pomocą łyżeczki polewamy ślimaczki polewą. Smacznego!

3 komentarze

Malwina 1 listopada 2019 (20:44)

Cały dom aż pachnie! Wyszły znakomite.

Maja 10 grudnia 2019 (17:39)

Wygląd i smak sprawiają, że to idealny pomysł na świąteczne smakołyki.

Karolina 23 marca 2020 (09:33)

PYSZNE!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery ImprezaThermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis