Czekoladowe ślimaczki (Thermomix)

Drożdżowe ślimaczki z czekoladą z Thermomixa to jeden z tych przepisów, które na stałe zawitają w Twojej kuchni! Są bardzo efektowne, proste do wykonania i niezwykle smaczne! Pokochją je dzieci i dorośli. Jest to idealny deser do kawy!

Ocena:

(3)
Czekoladowe ślimaczki (Thermomix) Czekoladowe ślimaczki (Thermomix)
Czas przygotowania

2h 40min

Porcji z przepisu

12

Poziom trudności

Średni


Czekoladowe ślimaczki (Thermomix)

Składniki:

  • 300 g mleka
  • 70 g cukru
  • 120 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 500 g mąki pszennej (plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu)
  • 1 szczypta soli
  • olej, do natłuszczenia miski
  • 100 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 15 g kakao gorzkiego 16%
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do naczynia miksującego wlewamy mleko, następnie dodajemy 20 g cukru, 80 g masła i drożdże. Podgrzewamy składniki 5 min/37°C/obr. 1.

  • 2

    Teraz dodajemy kolejne 50 g cukru, mąkę oraz sól, wyrabiamy 3 min/. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie myjemy i dokładnie osuszamy naczynie miksujące.

  • 3

    Do naczynia miksującego wkładamy mleczną czekoladę, rozdrabniamy 3 s/obr. 7. Czekoladę zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  • 4

    Dodajemy cukier trzcinowy, kakao i cynamon, mieszamy 5 s/obr. 3. Następnie przesypujemy do innego naczynia i odstawiamy.

  • 5

    Do naczynia miksującego włkładamy pozostałe 40 g masła i roztapiamy 3 min/70°C/obr. 1. Przelewamy je do innego naczynia. Odstawiamy na bok. Naczynie miksujące należy ponownie dokładnie umyć i osuszyć.

  • 6

    Formę (30 x 24 x 6 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

  • 7

    Wyrośnięte już ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na prostokąt o grubość ok. 5 mm.

  • 8

    Najlepiej za pomocą pędzelka całą powierzchnię ciasta smarujemy stopionym masłem. Następnie równomiernie posypujemy rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao.

  • 9

    Teraz zwijamy ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie kroimy na 12 kawałków ok. 5 centymetrowych.

  • 10

    Ślimaczki układamy na przygotowanej wcześniej blasze przeciętą stroną do góry, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 20 min.

  • 11

    W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C.

  • 12

    Ślimaczki pieczemy 22-25 min (190°C). Upieczone ślimaczki wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia.

  • Polewa:
  • 1

    Do suchego naczynia miksującego wkładamy białą czekoladę, rozdrabniamy 3 s/obr. 7.

  • 2

    Czekoladę zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodajemy śmietankę i podgrzewamy 3 min/70°C/obr. 1, następnie musimy delikatnie przemieszać kopystką.

  • 3

    Przelewamy polewę do innego naczynia i za pomocą łyżeczki polewamy ślimaczki polewą. Smacznego!


3 komentarze

Malwina

1 listopada 2019 (20:44)

Cały dom aż pachnie! Wyszły znakomite.

Maja

10 grudnia 2019 (17:39)

Wygląd i smak sprawiają, że to idealny pomysł na świąteczne smakołyki.

Karolina

23 marca 2020 (09:33)

PYSZNE!

Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Benia · 29 października 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis