Czekoladowe ciasto Malibu Czekoladowe ciasto Malibu

Czekoladowe ciasto Malibu

Wilgotne i miękkie czekoladowe ciasto z dodatkiem kokosowego kremu malibu. Podbije serca każdego łasucha.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 55 g gorzkiej czekolady (70%), połamanej na małe kawałki
  • 85 g kakao
  • 200 ml wrzącej wody
  • 145 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90 g masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków (lub nieznacznie mniej)
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej
  • Krem Malibu:
  • 80 ml śmietany kremówki 30%
  • 220 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego Malibu
  • Polewa czekoladowa:
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 125 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.
  • 2
    Czekoladę i kakao zalewamy wrzącą wodą i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3
    Mąkę, sodę, proszek, sól - przesiewamy do większej miski.
  • 4
    Oba cukry wsypujemy do drugiej miski i miksujemy je mikserem, dodajemy po chwili roztopione i przestudzone masło. Następnie dodajemy jajka - jedno po drugim, cały czas miksując, aż uzyskamy puszystą masę.
  • 5
    Powoli wlewamy mleko kokosowe, na przemian z przestudzoną czekoladą. Cały czas miksujemy. Następnie dodajemy przesiane suche składniki (mąkę, sodę, proszek i sól). Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej (nie używamy już miksera).
  • 6
    Kwadratową formę o boku 23 cm lub tortownicą i średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przelewamy do niej gotową masę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej (do suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Krem Malibu:
  • 1
    Śmietanę kremówkę, cukier puder i serek mascarpone ubijamy do powstania gęstego, sztywnego kremu. Dodajemy wiórki, likier i mieszamy już szpatułką do połączenia się składników.
  • 2
    Ciasto (całkowicie ostudzone) należy przekroić na 2 blaty, przekładamy je kokosowym kremem. Wierzch dekorujemy polewą.
  • Polewa:
  • 1
    Mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nim połamaną czekoladę i mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przed wylaniem na wierzch ciasta musimy chwilę poczekać, aż polewa przestygnie i zgęstnieje. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Czekolada

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis