Czekoladowe ciasteczka z migdałami

Bardzo proste do przygotowania ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady i migdałami w sosie karmelowym. Aromatyczne, miękkie i pyszne.

Ocena:

(0)
Czekoladowe ciasteczka z migdałami Czekoladowe ciasteczka z migdałami
Czas przygotowania

50min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Czekoladowe ciasteczka z migdałami

Składniki:

  • 60 g migdałów
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Karmelowy sos:
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  • 1

    Miękkie masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Wymieszaj.

  • 2

    Następnie dodaj jajka i wyrabiaj ręcznie ciasto.

  • 3

    Posiekaj drobno czekoladę i dodaj do ciasta. Zawiń je w folię spożywczą i schowaj na 20 minut do zamrażalnika. Po schłodzeniu ulep z masy kulki i delikatnie je spłaszcz. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 4

    Wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

  • Karmelowy sos:
  • 1

    Na patelni podgrzej masło i miód. Podgrzewaj i mieszaj do momentu całkowitego połączenia się składników. W powstałym sosie zanurz migdały.

  • Dekoracja:
  • 1

    Ostudzone ciasteczka udekoruj według uznania migdałami w sosie karmelowym.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: MARTA · 12 grudnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis